Με μια τροπολογία κατόπιν εορτής επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια. Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση βρίσκεται νομικά έκθετη και «με την πλάτη στον τοίχο» όσον αφορά τις εξαγγελθείσες προθέσεις της για μονιμοποίηση περίπου 30.000 συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και τούτο, διότι το ανώτατο δικαστήριο, γνωμοδοτώντας για μια άλλη κατηγορία εργαζομένων, αυτών που εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, έκρινε μεν ότι είναι πάγιες και διαρκείς οι ανάγκες που καλύπτουν, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι παρατάσεις στις οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Εν αναμονή, λοιπόν, της τελικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία πάντως δεν αναμένεται να είναι διαφορετική, η κυβέρνηση –σε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών– κατέληξε στην επίλυση του ζητήματος διά της νομοθετικής οδού. Είχαν προηγηθεί ημέρες κινητοποιήσεων, συλλαλητηρίων, καταλήψεις δημοτικών γκαράζ και αμαξοστασίων και «αντίσκηνα» έξω από δημαρχεία, ενώ η ΚΕΔΕ απειλούσε με «κλείσιμο» των δήμων αν δεν λυνόταν το ζήτημα μέχρι την προσεχή Τρίτη. Ολα αυτά, ενώ «βουνά» από σκουπίδια σωρεύονταν στους δρόμους, με τους κατοίκους να βιώνουν συνθήκες ασφυξίας. Σε αυτό το φόντο, στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Mέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη και Ολγας Γεροβασίλη, και των αναπληρωτών υπουργών Υγείας και Οικονομικών, Παύλου Πολάκη και Γιώργου Χουλιαράκη, αποφασίστηκε η κατάθεση τροπολογίας αύριο για την επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων. Στην τροπολογία θα προβλέπεται ότι η υλοποίηση της πρόσληψης 2.500 μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα των δήμων θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα και δεδομένου ότι μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός θα περάσουν μήνες, η κυβέρνηση αποφάσισε να καλυφθεί το ενδιάμεσο διάστημα με νέες συμβάσεις στις 6.100 ήδη εργαζομένων συμβασιούχων, με την επίκληση εκτάκτων αναγκών και λόγων δημόσιας υγείας. Mάλιστα, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, δεν αποκλείεται οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την καθαριότητα των δήμων να είναι τελικά περισσότερες, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα των δήμων.
Προκειμένου να ξεπεραστούν πιθανές αντιρρήσεις της τρόικας αλλά και σε μια προσπάθεια οι προσλήψεις αυτές να μην προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2017 βάσει του κανόνα 1:4 που προβλέπει το μνημόνιο, στην τροπολογία θα αναφέρεται ότι οι προσληφθέντες θα πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων για την καθαριότητα, ενώ θα απαγορεύεται η μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες. Ωστόσο, στο σημείο αυτό εγείρονται δύο ζητήματα, καθώς εάν τελικώς οι θεσμοί δεν δεχθούν την εξαίρεση των συγκεκριμένων προσλήψεων από τον συνολικό αριθμό, αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι προσλήψεις σε άλλους τομείς, όπως π.χ. σε Παιδεία και Υγεία. Το έτερο ζήτημα αφορά την πληρωμή τους, δεδομένου ότι ήδη κάποιοι δήμοι έχουν δηλώσει αδυναμία πληρωμής από τα ανταποδοτικά τέλη. Ως προς τις περίπου 30.000 συμβασιούχων που εκτιμάται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η εξαγγελθείσα μονιμοποίησή τους παραμένει στον «πάγο». Παρά τις αρχικές τοποθετήσεις, είναι πλέον προφανή τα συνταγματικά κωλύματα που υφίστανται και, ως εκ τούτου, αναγνωρίζοντάς τα, η κυβέρνηση αναζητεί «διακομματική» λύση στο θέμα, προκειμένου να μειώσει το πολιτικό κόστος. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει σαν «παράθυρο» κοινοτική διάταξη που προβλέπει ότι είναι καταχρηστική κάθε εργασιακή σύμβαση η οποία δεν αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που παρέχει ο εργαζόμενος.
Αξιολόγηση
Λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του Ιουνίου, και κατά συνέπεια του χρονικού περιθωρίου που έχει τεθεί για την εκκίνηση του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το όλο εγχείρημα μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Παρά το γεγονός ότι αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τελικώς εντός της προθεσμίας, οι ίδιοι επιβεβαιώνουν ότι υφίστανται φαινόμενα αποχής μερίδας δημοσίων υπαλλήλων από τη διαδικασία. Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε κατά την πρόσφατη, «άκαρπη», συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ (μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ παροτρύνουν τους υπαλλήλους να απόσχουν από την αξιολόγηση) η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη. Η ίδια, στο πλαίσιο της συνάντησης, μετέφερε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι υπάλληλοι συμπληρώνουν τα έντυπα, αλλά αρνούνται να τα παραλάβουν οι προϊστάμενοί τους. Δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδος να υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ της κ. Γεροβασίλη και των συνδικαλιστικών οργάνων των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης έστω και την ύστατη στιγμή. Σημειωτέον ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης εντός του Ιουνίου συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα του μνημονίου και η μη εκπλήρωσή της πιθανόν να συνεπάγεται «αναταράξεις».
Εύα Καραμανώλη για την Καθημερινή
The post Τροπολογία εκτάκτου ανάγκης για τα σκουπίδια από την κυβέρνηση appeared first on Ικαριακή Ραδιοφωνία.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου