Από τον
Κώστα Παπαχλιμίντζο
Η νεότερη δήμαρχος της Ελλάδας Μαρία Κακαλή μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και για τα σχέδια για την ανάκαμψη του τόπου της
Στη μέση του βορειοανατολικού Αιγαίου, σε ένα νησί μόλις 43 τετραγωνικών χιλιομέτρων, «κουμάντο» κάνει η νεότερη δήμαρχος στην Ελλάδα, η μόλις 30 ετών Μαρία Κακαλή!
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» τη συνάντησε σε μία από τις επισκέψεις της στην Αθήνα και εκείνη μας μίλησε για το φιλόδοξο σχέδιο να γίνει ο Αγιος Ευστράτιος ένα «πράσινο» νησί, για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως δήμαρχος ενός μικρού νησιωτικού δήμου της άγονης γραμμής και για το πώς σχεδιάζει να πείσει τον κόσμο να επιστρέψει πίσω στο νησί!
Προτού μπούμε στα πολιτικά, να ξεκινήσουμε από τα παιδικά σας χρόνια;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Αη Στράτη. Ο πατέρας μου ήταν ψαράς, οπότε βοηθούσα κι εγώ, στο καθάρισμα κυρίως των ψαριών. Πήγα σχολείο εκεί, τελείωσα το λύκειο, πέρασα στο πανεπιστήμιο στην Πάτρα...
Πόσοι μαθητές ήσασταν στο σχολείο;
Στο λύκειο ήμασταν τέσσερις μαθητές, δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Ολοι περάσαμε στο πανεπιστήμιο! Επειδή είναι μικρή η τάξη στον Αη Στράτη, γίνεται φροντιστηριακό μάθημα, οπότε έχουμε 100% επιτυχία σε εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σήμερα το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο του Αη Στράτη αθροιστικά έχουν 27 μαθητές.
Στη συνέχεια τι κάνατε;
Εισήχθην, όπως σας είπα, στο πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Νηπιαγωγών, τελείωσα στα τέσσερα χρόνια και επέστρεψα στο νησί μου, με την προοπτική να δουλέψω στο νηπιαγωγείο εκεί. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα γιατί δεν πρόλαβα τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, καθώς ήμουν έγκυος στο πρώτο μου παιδί.
Πόσα παιδιά έχετε τώρα;
Δύο. Ο μεγάλος μου γιος, ο Λευτέρης, είναι οκτώ και ο μικρός, ο Σταύρος, δύο. Γεννήθηκε όσο ήμουν δήμαρχος, στο πρώτο έτος της θητείας μου.
Πώς πήρατε την απόφαση να κατεβείτε για δήμαρχος;
Ηταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Το 2013 γίνονταν συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά και ποιος θα αναλάβει, μου έκαναν την πρόταση κάποιοι φίλοι. Μου είπαν «αν μπεις μπροστά, εμείς θα σε στηρίξουμε». Για να είμαι ειλικρινής, είχα ενδοιασμούς και ενστάσεις, γιατί δεν ήξερα αν μπορώ να τα καταφέρω. Αποφάσισα όμως ότι είναι ένας τρόπος να δράσω ενεργά και να φροντίσω και για τη νέα γενιά. Το έκανα περισσότερο για τα παιδιά μου! Δεν έχουμε πολλές δυνατότητες για επιπλέον πράγματα στο νησί, οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν ένας τρόπος να προσπαθήσουμε ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα επιλογής να επιστρέψουν στο νησί.
Συμπληρώνετε σε λίγο τρία χρόνια στη δημαρχία. Ποια προβλήματα έχετε αντιμετωπίσει ως τώρα;
Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε καθημερινά, γιατί ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου είναι ένας πάρα πολύ μικρός νησιωτικός δήμος, που έχει πολύ λίγο προσωπικό και δεν έχει καθόλου υπηρεσίες! Εχουμε δύο διοικητικούς υπαλλήλους στον δήμο, μία στο ΚΕΠ και μία καθαρίστρια. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ένας δήμαρχος καλείται να κάνει πράγματα που σε έναν μεγαλύτερο δήμο θα έκανε ένας υπάλληλος.
Εχετε ζητήσει προσλήψεις ή μετατάξεις υπαλλήλων;
Η νομοθεσία προβλέπει τη συνεργασία με τον μεγαλύτερο όμορο δήμο, που στηρίζει τον μικρότερο τεχνικά και ταμειακά. Στην περίπτωση τη δική μας είναι ο Δήμος Λήμνου, με τον οποίο έχουμε υπογράψει μια διαδημοτική σύμβαση συνεργασίας. Παρ' όλα αυτά, όμως, επειδή κι ο Δήμος Λήμνου δεν έχει πολύ προσωπικό κι εγώ ως δήμαρχος θα έδινα πρώτα προτεραιότητα στον δικό μου και μετά στον γείτονα -είναι απόλυτα φυσιολογικό-, εμείς μένουμε πίσω, οπότε πρέπει να τρέχουμε μόνοι μας και με τις δικές μας δυνάμεις για να κάνουμε πράγματα. Δηλαδή, πέρα από τα ζητήματα της καθημερινότητας: να φτιάξω ένα χαντάκι, να κάνω μια μικρή τσιμεντόστρωση στο αγροτικό οδικό δίκτυο, να συνδέσω μια αποχέτευση. Είναι και τα μεγάλα, τα αναπτυξιακά, όπου εκεί θα πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ, να έχουμε μελέτες και τεύχη δημοπράτησης για να μπορέσουμε κι εμείς να πάρουμε κομμάτι από την πίτα των προγραμμάτων.
Τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού συνεχίζονται;
Προβλήματα είχαμε ως το 2015, όταν είχαμε μείνει πάρα πολλές μέρες χωρίς καράβι. Είχαμε πρόβλημα με την εταιρία, που δεν πλήρωνε τους ναυτεργάτες κι εκείνοι έκαναν απεργία. Από εκεί και ύστερα, επειδή ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου λιμανιού και άλλαξαν τα δεδομένα, έχουμε μια ασφαλή και τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με το Λαύριο και με την Καβάλα.
Ερχονται τουρίστες στον Αη Στράτη;
Τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση στον αριθμό των τουριστών, κι αυτό οφείλεται κυρίως στις κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες, αλλά το παλεύουμε και θεωρώ ότι σιγά σιγά θα πετύχουμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα.
Πόσο κοντά είστε στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου να γίνει ο Αη Στράτης «πράσινο νησί»;
Αυτό το σχέδιο υπήρχε από τότε που ο Αη Στράτης ήταν κοινότητα. Το 2014 άλλαξε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας, καθώς και το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προσεγγίσαμε το ζήτημα από την αρχή. Κάναμε αρκετές παρεμβάσεις και στα τέλη Απριλίου το πρόγραμμα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Η προοπτική είναι να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι κατά 80% ως το 2020, με αξιοποίηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Στην αρχική μελέτη προβλεπόταν και υδρογόνο, αλλά εμείς το αφαιρέσαμε και βάλαμε τηλεθέρμανση για τους κατοίκους, ώστε να έχει κάθε κάτοικος δωρεάν ζεστό νερό από την ενέργεια που περισσεύει!
Νιώθουμε ασφαλείς παρά τις αερομαχίες
Πώς σας επηρεάζει η διαρκής τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο;
Γίνονται αερομαχίες, αλλά αισθανόμαστε ασφαλείς. Το έχουμε συνηθίσει... Βλέπουμε βέβαια και τα ελληνικά μαχητικά πίσω από τα τουρκικά και είμαστε ήρεμοι!
Πόσους κατοίκους έχετε σήμερα;
Με βάση την απογραφή του 2011 ήμασταν 270. Σήμερα έχουμε μείνει περίπου 170 μόνιμοι κάτοικοι στο νησί.
Πώς μπορεί να αντιστραφεί το φαινόμενο της συρρίκνωσης του πληθυσμού;
Αν καταφέρουμε και προβάλουμε την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αν υλοποιηθεί το project «Αη Στράτης - πράσινο νησί» και αν κάνουμε το νησί πρότυπο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού -με μονοπάτια, αναρριχήσεις, ποδηλασία κλπ.-, αλλάζει η ανάπτυξη και θα μπορέσουμε πολύ πιο εύκολα να κρατάμε τα παιδιά μας, γιατί θα έχουμε δουλειές να τους προσφέρουμε.
Θα είστε ξανά υποψήφια δήμαρχος;
Θα δούμε! Αν καταφέρουμε και πετύχουμε αυτά που θέλουμε, ίσως το κάνω.
Πηγή: dimokratianews.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου