Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας κάνει λόγο για "άθλιες συνθήκες στα hotspot" και αναφερόμενη ειδικότερα στο νησί, όπου βρίσκεται ο καταυλισμός, επισημαίνει πως, αν και κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί 700 ανθρώπους, πλέον μέσα σε αυτόν ζει τετραπλάσιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian στο άρθρο με τίτλο "Ο καταυλισμός του ελληνικού νησιού απ’ όπου μπορούν να φύγουν μόνον οι άρρωστοι ή οι έγκυοι": "Δεκάδες γυναίκες έρχονται στο νοσοκομείο απελπισμένες ελπίζοντας να είναι έγκυοι. Άλλοι πρόσφυγες θέλουν να ακούσουν ότι πάσχουν από σοβαρή ασθένεια. Και ακόμα και αν δεν διαπιστωθεί κάτι σοβαρό στους ίδιους, φέρνουν μαζί γυναίκες και παιδιά. Ίσως κάποιος από αυτούς να διαγνωστεί με κάτι σοβαρό", περιγράφει την κατάσταση η επικεφαλής κοινωνικός λειτουργός του νοσοκομείου Σάμου Αναστασία Θεοδωρίδου.
"Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί σημαντική βοήθεια στην Αθήνα - σύμφωνα με την Κομισιόν υπάρχουν διαθέσιμα 430 εκατ. δολάρια - η κατάσταση στα hot spot παραμένει άθλια και το ίδιο δραματική όπως πριν από έναν χρόνο. Παραμένει μια μεγάλη κρίση, αν και έχει ξεχαστεί, καθώς η προσοχή όλων στρέφεται στους μετανάστες που περνάνε από τη Λιβύη, την Τυνησία και την Αλγερία", υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Εξάλλου, ο συντάκτης του άρθρου μιλά για "ασφυκτικές καταστάσεις". Εξαιτίας του υπερβολικού αριθμού ατόμων, έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος αυτοσχέδιος καταυλισμός που γεμίζει από άμμο και χώμα όποτε φυσάει και μπορεί εύκολα να "εξαφανιστεί" στην πρώτη ισχυρή βροχή.
Ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη μνεία και στις "άθλιες συνθήκες υγιεινής": "Οι τουαλέτες είναι λίγες και βρώμικες, με αποτέλεσμα μετανάστες και πρόσφυγες τελικά να μην τις προτιμούν".
Σημειώνεται πως από τις αρχές του 2017, μόνον η Σάμος έχει υποδεχθεί συνολικά 7.857 πρόσφυγες και μετανάστες.
Κύμα αντίδρασης κατά των προσφύγων
Η βρετανική εφημερίδα αφιερώνει, παράλληλα, εκτενές μέρος τους ρεπορτάζ της και στις αντιδράσεις που προκαλεί στην τοπική κοινωνία της Σάμου η υπερσυσσώρευση των προσφύγων και των μεταναστών.
Ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Μυτιληνιοί, με πληθυσμό 2.000 κατοίκους, το οποίο βρίσκεται 10 χλμ. νοτιοδυτικά από το Βαθύ χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σφοδρότερους επικριτές των μεταναστών.
"Θα πάρουμε τα τουφέκια μας και θα σταθούμε απέναντι στις ΜΚΟ ή οποιονδήποτε άλλο προσπαθήσει να μας τους φορτώσει", λέει στον Guardian, ο 70χρονος Γιώργος Ελευθερόγλου, ο οποίος σπεύδει να πει πως δεν προτίθεται να πυροβολήσει εναντίον προσφύγων. Ωστόσο, ο ίδιος έχει φτιάξει μια ομάδα ατόμων, την οποία αποκαλεί "ομάδα κρούσης".
Διερωτάται ο ίδιος: "Τι θα συμβεί εάν οι πρόσφυγες προκαλέσουν αναταραχές ή βάλουν φωτιά σε κάτι; Δεν έχω ούτε πυροσβεστική, ούτε αστυνομία εδώ, τίποτα. Τι πρέπει να κάνω; Να αφήσω το χωριό μου να καεί;".
"Έχω καθήκον να κάνω ό,τι χρειάζεται", καταλήγει ο ίδιος.
Πηγή: Newsbomb.gr
Πηγή φωτογραφιών: Guardian
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου