Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης
Με σημαία την « φ ο ρ ο λ ο γ ι κ ή δ ι κ α ι ο σ ύ ν η » έναντι των πολιτών της περιοχής μας εγκαινιάστηκε ουσιαστικά στη Μυτιλήνη για το Βόρειο Αιγαίο η νέα εποχή στους φορολογικούς ελέγχους, οι οποίοι πλέον δεν θα μένουν στο τυπικό μέρος των ενεργειών του κάθε φορολογούμενου, αλλά θα εμβαθύνουν σε κάθε παράμετρο του επαγγελματικού και ιδιωτικού του βίου, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τους φορολογικούς ελέγχους της νέας εποχής δόθηκε την Παρασκευή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε μια ευρεία σύσκεψη - σεμινάριο που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο για τους Εφοριακούς του νησιού μας και μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν οι Εφοριακοί της Χίου και της Σάμου.
Για το σκοπό αυτό βρέθηκε στη Μυτιλήνη ο Διευθυντής της Φορολογικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων, Ρήγας Μπάρκουλας, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά το νέο πλαίσιο των ελέγχων, απαντώντας σε ζητήματα που έθεταν τα στελέχη σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Εφορίας Μυτιλήνης Παναγιώτη Μπαρούτη.
Σε «επαγγελματική» βάση Από τα όσα αναφέρθηκαν στην ενημερωτική συνάντηση για τους νέους φορολογικούς ελέγχους, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι πως η όλη διαδικασία μπαίνει σε πιο «επαγγελματική» βάση, με άλλα λόγια πλέον οι έλεγχοι δεν θα μένουν στο τυπικό σκέλος, δηλαδή στο τι δηλώνει ο φορολογούμενος, αλλά θα περνούν από το μικροσκόπιο όλες τις κινήσεις του αναφορικά με τις δαπάνες που κάνει, τις καταθέσεις, περιουσιακά στοιχεία και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που μπορεί να τεκμηριώνει απόκρυψη εισοδημάτων.
Είναι γεγονός ότι η χώρα μας με το νέο φορολογικό σύστημα και κυρίως μετά την θέσπιση του ΕΦΚΑ και τη σύνδεση των εισοδημάτων των επαγγελματιών με το ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο περιβάλλον. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που προκειμένου να μην διογκώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές κρύβουν εισοδήματα, είτε πρόκειται για επιστημονικούς, είτε για άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
Ταυτόχρονα υπάρχει για αρκετά επαγγέλματα και μια παράλληλη «μαύρη αγορά» εντός της οποίας κινούνται ανύπαρκτοι τυπικά για το κράτος επαγγελματίες, που εργάζονται χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις και εμφανίζονται ως άνεργοι ή ως υποαπασχολούμενοι.
Επιπρόσθετα, με την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000€ εκτιμάται πως τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν με τους φορολογούμενους να επιχειρούν να παρουσιάζουν μικρότερα εισοδήματα, ώστε να περιορίζεται ο φόρος που θα καταβάλουν.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς στην άλλη πλευρά βλέπει κανείς τους συνεπείς φορολογούμενους όλων των επαγγελματικών τάξεων που εκδίδουν αποδείξεις για τα πάντα και πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, βλέπουν όμως ότι δεν είναι όλοι ίδιοι στον κλάδο τους.
Αυτές είναι οι περιπτώσεις που έρχονται να ενισχύσουν οι νέας γε- νιάς φορολογικοί έλεγχοι και μάλιστα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημό- σιων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής προχώρησε πιο σύντομα απ’ ό,τι αναμενόταν στον εκσυγχρονισμό του φοροελεγκτικού συστήματος, ώστε οι έλεγχοι πλέον να είναι αποδοτικοί και να βγάζουν λαβράκια, ακόμα και σε φορολογούμενους που με το παλαιό σύστημα δεν είχαν καμιά πιθανότητα να βρεθούν εκτεθειμένοι έναντι της Εφορίας.
Big Brother
Για τους νέους φορολογικούς ελέγχους, όπως αναφέρθηκε στην ενημερωτική συνάντηση, συνεργάζονται όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και αυτό πλέον που αλλάζει σε σχέση με το παλαιό σύστημα είναι πως ενώ μέχρι τώρα ο εφοριακός επισκεπτόταν μία επιχείρηση και έλεγχε τυπικά αν εκδίδονται οι αποδείξεις για τα εμπορεύματα που διατίθενται, καθώς επίσης και τα βιβλία του επαγγελματία, τώρα πλέον πριν ακόμα βγει από το γραφείο του θα έχει την πλήρη εικόνα του επιχειρηματία που πρόκειται να ελέγξει.
Αυτό σημαίνει πως το μάτι πλέον της Εφορίας θα φτάνει πολύ πιο βαθιά, όχι μένοντας μόνο στα έσοδα και έξοδα κάθε επιχείρησης, αλλά θα περνά από το μικροσκόπιο όλα τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου, κινητά και ακίνητα, τις καταθέσεις και τις δαπάνες που κάνει σε κάθε στιγμή της ζωής του επαγγελματική και προσωπική.
Ποια είναι η συνολική εικόνα του στην Εφορία και από προηγούμενες επαγγελματικές δραστηριότητες, ποιοι του οφείλουν και σε ποιους έχει ο ίδιος οφειλές θα είναι κάποιες από τις παραμέτρους που θα διερευνούν οι εφοριακοί με στόχο αν υπάρχει απόκρυψη εισοδημάτων, αυτά να βρεθούν και να αποδοθούν τα δέοντα σε αυτούς που τα απέκρυψαν.
Οι νέας γενιάς φορολογικοί έλεγχοι εκτιμάται πως θα αποτελέσουν και από μόνοι τους ένα κίνητρο, ώστε κάποιοι επαγγελματίες να δουν με πιο θετική διάθεση το ρόλο τους έναντι της Εφορίας και, το κυριότερο, να μην αποθαρρυνθούν οι μέχρι τώρα συνεπείς φορολογούμενοι, όταν διαπιστώνουν ότι οι ίδιοι πληρώνουν με βάση τα έσοδά τους, ενώ κάποιοι συνάδελφοί τους όχι!
«Η φορολογική Δικαιοσύνη είναι αυτή που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος για την νέα γενιά των φορολογικών ελέγχων, ώστε κανένας επαγγελματίας της χώρας μας να μην αισθάνεται ότι αδικείται ο ίδιος συνεισφέροντας έναντι κάποιων άλλων που κρύβουν εισοδήματα», είπε στα «Νέα της Λέσβου» ο διευθυντής της Φορολογικής Περιφέρει- ας Πειραιώς και Νήσων, Ρήγας Μπάρκουλας υπογραμμίζοντας: «Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων δια του διοικητή της κ. Πιτσιλή έχει εξασφαλίσει όλα τα αναγκαία εργαλεία για την επιτυχία του ελεγκτικού έργου προς όφελος, όπως προείπαμε, των πολιτών και της φορολογικής δικαιοσύνης για όλους και προς τούτο, άλλωστε, βρισκόμαστε και εμείς σήμερα εδώ στη Μυτιλήνη, προκειμένου να συνεργαστούμε με τα στελέχη του Βορείου Αιγαίου».
Από τη δική του πλευρά ο Διευθυντής της Εφορίας Μυτιλήνης, Παναγιώτης Μπαρούτης, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για τους φορολογικούς ελέγχους νέας γενιάς, σημειώνοντας μόνο πως η έναρξη αυτής της μορφής των ελέγχων θα είναι άμεση.
Πηγή: nealesvou.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου