Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Σε καταρχήν συμφωνία για τη διατήρηση του επιδόματος γάμου και των τριετιών για ένα ακόμα χρόνο κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ,ΣΕΒ,ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ,ΣΕΤΕ).
Η διατήρηση αυτή θα γίνει μέσω της ανανέωσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση είχε λήξει στις 31/12/2017,ενώ στις 31/3/2018 λήγει η 3μηνη μετενέργειά της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι υπογραφές των κοινωνικών εταίρων για την τυπική ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης θα “πέσουν” το αργότερο έως 30/3/2018.
Η ανανεωμένη Εθνική Συλλογική Σύμβαση θα ισχύει έως 31/12/2018,σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Εκτός, όμως, από τα μισθολογικά σκέλη (επίδομα γάμου, τριετίες) της εν λόγω Σύμβασης θα υπάρχουν και μη μισθολογικά.
Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν την καλύτερη λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, τη σύνδεση απασχόλησης –επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και τη σύσταση ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr, πως πρόθεση των κοινωνικών εταίρων είναι η ανάθεση μελέτης για το πώς θα μπορούσε να ιδρυθεί ένα ΤΕΑ σε κάποια εταιρεία συμβούλων.
Η δρομολόγηση της ανανέωσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τους κοινωνικούς εταίρους έρχεται λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των επαφών της Υπ. Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.
Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών ήταν οι θεσμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο εργασιακό στα πλαίσια της 4ης αξιολόγησης του Προγράμματος Προσαρμογής.
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τις κλαδικές συμβάσεις, τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, αλλά και το σύστημα επιβολής προστίμων στους εργοδότες για την απασχόληση αδήλωτων εργαζομένων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο σχεδιάζει τη μείωση κατά 50% των προστίμων για την αδήλωτη εργασίας, την επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ αλλά με πιο αυστηρούς όρους και την επιβολή ρήτρας αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις .
Αμέσως μετά τη θέσπιση των μέτρων αυτών και αφού έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα Προσαρμογής, το υπ. Εργασίας σχεδιάζει την αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού, ενδεχομένως και από το 2019.
Την απόφαση αυτή θα λάβει η κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και όχι οι κοινωνικοί εταίροι, όπως ίσχυε προ του 2012.
Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται ήδη βάσει νομοθεσία του 2013.
Σε σχέση με αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης, οι κοινωνικοί εταίροι φέρονται διχασμένοι.
Ο ΣΕΒ επιμένει στη σύνδεση μισθών –ανταγωνιστικότητας .
Οι οργανώσεις των μικρομεσαίων (ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ) διάκεινται πιο θετικά σε σχέση με το ΣΕΒ αλλά υποστηρίζουν ότι η όποια αύξηση (από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ και έπειτα στα 751 ευρώ, σύμφωνα με ένα σενάριο) πρέπει να γίνει σταδιακά ,ενώ από τη ΓΣΕΕ είναι θετικοί επίσης.
Αναδημοσίευση από : http://www.capital.gr
The post Τι προβλέπει το προσύμφωνο των κοινωνικών εταίρων για αμοιβές, ασφαλιστικό, απασχόληση appeared first on Ικαριακή Ραδιοφωνία.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου