Τα νησιά του Β. Αιγαίου σίγουρα δεν έχουν την προβολή που τους αρμόζει. Η Λήμνος κατά την γνώμη μου είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά μας με θαυμάσια ακτογραμμή, χρυσαφένιες παραλίες, απόκοσμα τοπία όπως οι αμμοθίνες και θαυματουργό ηφαιστειογενές χώμα. Σήμερα η ίδια γη παραμένει μια από τις πιο φιλόξενες και συνάμα ανεξερεύνητες του Αιγαίου.
Κατά την επίσκεψή σας στο νησί θα συναντήσετε σπάνιους αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, αλλά και παραδοσιακούς οικισμούς. Αν σου αρέσουν οι ήρεμες και ποιοτικές διακοπές, η Λήμνος σε περιμένει να την ανακαλύψεις.
Μύρινα: στο κάστρο των σκιών και των ελαφιών
Είναι χτισμένο στη βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο στη Μύρινα, ανάμεσα στο Ρωμαϊκό και τον Τούρκικο Γιαλό, και επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού. Τη δεκαετία του 1970 ο δήμος Ρόδου έκανε δωρεά στη Λήμνο τρία πλατώνια (ελάφι είδους Dama dama), ένα θηλυκό και δύο αρσενικά. Αυτά πολλαπλασιάστηκαν και σήμερα 50-70 ελάφια ζουν και κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο κάστρο.
Πολιόχνη: Ένας προϊστορικός οικισμός με πολλά χρώματα
Όσοι μένουν στο νησί θα σου πουν να επισκεφθείς έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς στο Αιγαίο. Η Πολιόχνη της Λήμνου ιδρύθηκε στα τέλη της 4ης με αρχές 3ης χιλιετίας π.X. πάνω σε ύψωμα, στον όρμο Bρόσκοπου. Γνωρίστε τις διάφορες φάσεις αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής ανάπτυξης, που οι αρχαιολόγοι τις έχουν ονομάσει με έναν χρωματικό κώδικα.
Η Ηφαιστεία και τα Καβείρια Μυστήρια
Η Ηφαιστεία, είναι η αρχαία πόλη της Λήμνου που άκμασε κατά τη διάρκεια του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ. Η πόλη είχε προστάτη το θεό Ήφαιστο και αποτελούσε σημαντικό κέντρο λατρείας του. Βόρεια του αρχαιολογικού χώρου στο ακρωτήριο της Χλόης θα βρείτε σήμερα το περίφημο Ιερό των Καβείρων, αφιερωμένο στη λατρεία του Ηφαίστου. Κατά τη μυθολογία οι Κάβειροι ήταν παιδιά του Ήφαιστου και στο ιερό τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, που είχαν σχέση με την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.
Χρυσές αμμοθίνες
Οι αμμοθίνες είναι ένα πραγματικά σπάνιο φαινόμενο. Της έμαθα πέρσι το καλοκαίρι αν και όλοι μας τις είχαμε δει σε τοπίο στην ελληνική ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι».Οι αμμοθίνες είναι αμμώδεις λόφοι που δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου, αλλά υπάρχουν συνήθως σε παράκτιες περιοχές. Εδώ έχουμε αμμοθίνες όχι μόνο κοντά, αλλά και σε απόσταση από τη θάλασσα.
Διαβάστε επίσης: Αμμοθίνες Λήμνου: Η Σαχάρα της Ελλάδας σε ένα τοπίο που κόβει την ανάσα!
Οι αλμυρές λίμνες
Κοντά στο Κοντοπούλι βρίσκεται ο υγροβιότοπος που αποτελείται από τρεις λίμνες, την Αλυκή, την Χορταρόλιμνη και την Ασπρόλιμνη. Η Αλυκή είναι η μεγαλύτερη κι επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω μιας μικρής διώρυγας και το καλοκαίρι που ξεραίνεται αφήνει πίσω της αλάτι άριστης ποιότητας. Και οι τρεις λίμνες είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά πουλιά.
Πηγή: travelgirl.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου