Στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης συμμετείχε η Χριστιάνα Καλογήρου, μετά από πρόσκληση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ακρόασης φορέων και παρουσίασε τις απόψεις της για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με την τροποποίηση διαδικασιών ασύλου.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κατέθεσε στην Επιτροπή το χθεσινό ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο κινείται στους εξής 5 άξονες:
- Οι δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών- προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται στη συνολική δυναμικότητα των τριών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
- Η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου.
- Η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών.
- Η ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.
- Ο έλεγχος και ο συντονισμός της λειτουργίας των ΜΚΟ.
Η κ. Καλογήρου χαρακτήρισε το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ζήτημα δυσεπίλυτο με εικόνα άλυτου, λέγοντας ότι «όσα νομοθετήματα και αν γίνουν, όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες και αν αναληφθούν, θα μείνουν κενές περιεχομένου αν δεν ενισχυθούν οι Υπηρεσίες Ασύλου, ώστε να εξετάζονται άμεσα οι αιτήσεις».
Όπως είπε, με την υφιστάμενη στελέχωση των Υπηρεσιών Ασύλου, για όσους εισήλθαν σήμερα, σε μία μέρα, για παράδειγμα στο νησί της Λέσβου (127 άτομα), χρειάζεται μισός περίπου μήνας για να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό, ενώ χρειάζονται 35 μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που συνολικά εκκρεμούν.
«Η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού δεν εξαντλείται σε μία νομοθετική πρωτοβουλία» πρόσθεσε η Περιφερειάρχης και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός μόνιμου μηχανισμού για την αποζημίωση των κατοίκων των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές από πρόσφυγες-μετανάστες.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη παραμονής στις Υπηρεσίες Ασύλου όλων των συμβασιούχων των οποίων λήγει η σύμβαση εργασίας.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου