ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ο ναός της Αγίας Αναστασίας και το υπόγειο αγίασμα

Ο ναός της Αγίας Αναστασίας και το υπόγειο αγίασμα

Στο κέντρο, στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Είναι η αγαπημένη Αγία των κατοίκων, η Μανάκα ή Μανακούδα. Είναι ρυθμού βασιλικής με καμπαναριό, με προαύλιο και λίγα δέντρα. Έχει μήκος 12 μ., πλάτος 5,82 μ. και ύψος 4,30 μ.

Ιστορικά στοιχεία
Η τωρινή κατασκευή που βλέπουμε είναι χτισμένη επάνω από τον παλιό ναό της Αγίας Αναστασίας, ο οποίος ήταν κτισμένος σαν κατακόμβη, διότι ήταν ο μισός μέσα στη γη επάνω ακριβώς από το αγίασμα, με μικρά παράθυρα και κατέβαινες σκάλες για να πας στο Ναό με το ξύλινο πάτωμα. Πάντα άναβε ένα καντήλι μπροστά στην εικόνα της Αγίας και έδινε αμυδρό φως στον σκοτεινό ναό. Η παράδοση λέει ότι αυτός ο ναός χτίστηκε στα πολύ παλιά χρόνια επί τουρκοκρατίας, ίσως από τον μεγαλοκτηματία Κοντόπουλο. Θα πρέπει να ήταν ένα αριστούργημα, γιατί έρχονταν πολλοί να τον θαυμάσουν. Το 1858 ο Conze αναφέρει το χωριό ως Kondopuli και σημειώνει ότι το 1854 είχε δύο ιερείς, τον παπά-Μιχάλη και τον παπά-Λάσκαρη, που υπηρετούσαν στους ναούς της Αγίας Αναστασίας και του Αγίου Δημητρίου. Δυο ιερείς υπηρετούσαν ως το 1918, έκτοτε μόνο ένας. Επίσης αναφέρει ότι κατά τη διαμονή του στο χωριό ανακάλυψε αρχαίες επιγραφές στις δυο εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αναστασίας, η οποία είχε υπόγειο «αγίασμα». Δυστυχώς, ένας πλούσιος χωριανός που εργαζόταν στην Αίγυπτο με ευλάβεια και πόθο να κάνει το κτίριο ωραιότερο -χωρίς να ξέρει την αξία του -χάλασε το παλαιό αριστούργημα και πάνω από αυτόν έχτισε τον σημερινό ναό που γνωρίζουμε.

11390_424281647658810_705679986_n

(φωτογραφία: Φώτω Κόνσολα)

Το 1928 ανακαινίσθηκε εκ βάθρων η Αγία Αναστασία, «δαπάναις του Ευστρ. Παναγιώτου» αλλά το καμπαναριό είχε κτιστεί από το 1924 «δαπάνη Β. Αλυκάτορα».


Φωτογραφία εσωτερικού χώρου αγιάσματος: Παπαστυλιανού Νάσος

 

https://el.wikipedia.org

Ορθόδοξος Χριστιανικός Σύνδεσμος Αγάπης «Η Αγία Φιλοθέη»

Πηγή: kontopouli-lemnos.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video