“Κυρίαρχο αίτημά είναι να εφαρμοστούν ανθρωπιστικές, ρεαλιστικές λύσεις και προβλέψεις για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που απασχολεί την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου. Δεύτερον, να αξιοποιηθούν στο έπακρο από τη χώρα μας οι νομοθετικές προβλέψεις και βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ για τη νησιωτικότητα. Και, επιπλέον, να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη”, σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος.
Πιο αναλυτικά και αναφορικά με προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι αποτελεί αιτία σοβαρών τριβών και δημιουργίας διαβρωτικών και διασπαστικών τάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Ως Δήμαρχος ενός νησιού που δέχθηκα τα τελευταία 4 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έχω ασχοληθεί με το πρόβλημα εντατικά, εκ του σύνεγγυς και εις βάθος, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνοποιώντας το στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα”, επεσήμανε.
Ο κ. Αγγελόπουλος περιέγραψε επιπλέον το δεύτερο στόχο του που αφορά στην αξιοποίηση όλων των μέσων για την ανάδειξη και εφαρμογή της νησιωτικότητας, θέμα στο οποίο φυσικά ανήκουν και η εφαρμογή μονίμως χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, καθώς και η πλήρης αποσύνδεση του θέματος από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, όπως ασυλλόγιστα και κατ’ επικίνδυνο τρόπο έκανε τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση.
“Η Ελλάδα είναι η πλέον νησιωτική χώρα της Ευρώπης, αλλά, δυστυχώς, ελάχιστα απ’ όσα προβλέπει ακόμη και το Σύνταγμά μας υλοποιεί εντός αυτού του πλαισίου, προκειμένου τα νησιά μας να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες με τις ηπειρωτικές περιοχές, ξεπερνώντας τα εγγενή μειονεκτήματα τους λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της απομόνωσής τους: τα υψηλά μεταφορικά κόστη, την ενεργειακή αυτονομία, τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, την υδροδότησή τους κ.λπ.
Ως Δήμαρχος Σάμου, αλλά και πρόεδρος της επιτροπής νησιωτικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, έχω αποκτήσει ουσιαστική γνώση γύρω από το ζήτημα αυτό και έχω αγωνιστεί προκειμένου να ληφθούν πραγματιστικά και βιώσιμα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο εντός χώρας όσο και στην Ευρώπη”, σημείωσε.
Τέλος, επεσήμανε ότι κυρίαρχο στόχο του αποτελεί η αναβάθμιση του διεθνή ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη.
“Η θητεία μου ως Δημάρχου Σάμου σε μια περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης, αλλά και δραματικής έξαρσης του προσφυγικού, σε συνδυασμό με τη θέση μου ως εκλεγμένου Αντιπροέδρου στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης - θεσμό με 648 αιρετούς που εκπροσωπούν περίπου 200.000 Δήμους και Περιφέρειες από τις 47 χώρες – μέλη του Συμβουλίου - , με έχουν πείσει ότι η αμεσότητα της επαφής της τοπικής αυτοδιοίκησης με την καθημερινότητα της κοινωνίας, μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό στοιχείο για τον εξορθολογισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών και τη στροφή τους προς μια κατεύθυνση με πιο ανθρώπινο πρόσωπο, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σαφέστερα πιο ευοίωνη αναπτυξιακή προοπτική”, είπε χαρακτηριστικά.
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου