Στο παρόν και στο μέλλον της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ) αναφέρθηκε σε ομιλία της η βουλευτής του Νομού, Αγνή Καλογερή, σε ημερίδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την Αγροτική Πολιτική και τους Συνεταιρισμούς, το Σάββατο στο Καρλόβασι.
Η κ. Καλογερή μίλησε για την Ε.Ο.Σ.Σ, "για το δικό μας σαμιώτικο κρασί, για τον βασικό λόγο που ο τόπος μας είναι γνωστός και φημισμένος σ' όλη τη γη".
Όπως είπε, στη Σάμο καλλιεργούνται σήμερα 15.000 στρέμματα αμπελώνων. Η Ε.Ο.Σ.Σ απασχολεί 80 εργαζόμενους. Έχει έναν κύκλο εργασιών γύρω στα 12 εκατομμύρια και η προστιθέμενη αξία του προϊόντος παραμένει στο νησί.
"Πάνω από 60% της παραγωγής εξάγεται. Βαρύτιμα βραβεία από διεθνείς διαγωνισμούς κοσμούν κάθε χρόνο τα προϊόντα της Ένωσης τόσο στα γλυκά, όσο και στα ξηρά κρασιά.
Η διεθνής καταξίωση των κρασιών με το όνομα 'Σάμος' αποτυπώνεται στο άρθρο 59 του κανονισμού 607/2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα μ' αυτόν, τα κρασιά 'Σάμος' είναι τα μόνα ελληνικά κρασιά που μπορούν να κυκλοφορούν μόνο με την ένδειξη του ονόματός τους.
Κι ενώ όλα αυτά θα έπρεπε να ανεβάσουν το εισόδημα του παραγωγού και την οικονομική ευρωστία του τόπου αυτό δεν επετεύχθη.
Η Ευρώπη προχώρησε στην κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου, απελευθερώνοντας τις εισαγωγές γλεύκους από τρίτες χώρες και οι ελληνικές κυβερνήσεις λέγοντας 'ναι' σε όλα, κατάργησαν την επιδότηση εξαγωγών, υποσκάπτοντας την προοπτική της Ε.Ο.Σ.Σ.
Σ' αυτό το ζοφερό περιβάλλον και με την κρίση στον κλάδο να ανεβαίνει ακολούθησαν και άλλα χτυπήματα. Τριπλασιάστηκαν τα επιτόκια δανεισμού. Αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα γλυκά κρασιά φτάνοντας στο 1 εκ. το λίτρο (πολύ περισσότερα δηλαδή από αυτά που παίρνει ο παραγωγός).
Τα ακίνητα της Ένωσης ευρισκόμενα πια μέσα στον αστικό ιστό φορολογήθηκαν άγρια και επειδή η κυβέρνηση πολύ αγάπησε τους τραπεζίτες συνέπραξε γάμο με προίκα την Αγροτική Τράπεζα.
Κι όμως η Ε.Ο.Σ.Σ εξακολουθεί να ανήκει στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων Οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας (συνεταιριστικών και ιδιωτικών). Και ενώ αρκετές μεγάλες ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ε.Ο.Σ.Σ εξυπηρετεί τα δάνειά της, δηλαδή δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αυτή η ένταση βέβαια μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής μειώνει ραγδαία το εισόδημα των παραγωγών. Η τιμή του παραγωγού μειώθηκε από 20 έως 60% ανάλογα με την ποιότητα του σταφυλιού" ανέφερε η κ. Καλογερή.
Όπως υποστήριξε, "η λύση για την Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών, στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου κοινωνικής επιχείρησης, στην αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος, όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία.
Εμείς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα αγκαλιάσουμε ασφυκτικά τους συνεταιρισμούς για να αποκτήσουμε κομματικά οφέλη.
Επειδή καμαρώνουμε αυτούς που μπορούν να κάνουν τον μόχθο τους εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα στην Ε.Ο.Σ.Σ, δίπλα στον Σαμιώτη παραγωγό, ξέροντας καλά ότι μόνο ό,τι αγαπάς μπορείς να σώσεις".
από noreply@blogger.com (mysamos1)
μέσω My Samos: Ένα blog για τη Σάμο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου