ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Μια επέτειος με ξέχωρη σημασία για τη Λήμνο

Anzac Day

Anzac Day

Το Ελληνικό Παράρτημα RSL καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην παρέλαση του Anzac Day στο κέντρο της Μελβούρνης.

Τα μέλη θα συγκεντρωθούν στο Princess Walk (δίπλα από το Federation Square, Swanston Street) στις 12 το μεσημέρι και στις 12.20 θα ξεκινήσει η παρέλαση προς το Shrine of Remembrance.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 του Απρίλη, γιορτάζεται η επέτειος της απόβασης των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών και της μάχης που ακολούθησε, στην Καλλίπολη, το 1915. Αρχικά, ονομαζόταν Μέρα της Μνημοσύνης, αλλά επικράτησε η γενική ονομασία ANZAC, που αφορά το εκστρατευτικό σώμα της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας…

Κάθε χρόνο με ευκαιρία αυτής της επετείου γίνεται και μια αποτίμηση για την ιστορική και γεωπολιτική σημασία της Λήμνου, τόσο σε σχέση με τους ισχυρούς δεσμούς της με την δύναμη των Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC, ονομασία που διατηρούν μέχρι και σήμερα) όσο και σαν τοποθεσία στην οποία άφησε ανεξίτηλο ιστορικό αποτύπωμα ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το κοιμητήριο των εκατοντάδων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, που έχασαν τη ζωή τους τότε, ήταν πρώην στρατόπεδο εκπαίδευσης και ο χώρος όπου στεγάστηκε το 3ο Γενικό Νοσοκομείο των αυστραλιανών δυνάμεων (το κύριο κέντρο περίθαλψης των τραυματιών). Η Λήμνος θα γίνει ένας διαχρονικός χώρος όπου η ανθεκτικότητα, η πάλη, και ακόμη και η αγάπη, θα ξετυλίξουν σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας.

Πάνω από 50.000 στρατιώτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας πολέμησαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης (1915), μια συμμαχική εκστρατεία με στόχο να κατακτήσει την χερσόνησο της Καλλίπολης για να μπορέσουν οι συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις να έχουν πρόσβαση στα Δαρδανέλια. Κεντρικός στόχος τους ήταν να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ήταν σύμμαχος της Γερμανίας.

Η εκστρατεία στην Καλλίπολη κράτησε οκτώ μήνες στη διάρκεια των οποίων τα στρατεύματα των ANZAC αντιμετώπισαν την αντίσταση των Οθωμανών. Οι συμμαχικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν στο τέλος του 1915. Και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες και σκληρές κακουχίες, με πάνω από οκτώ χιλιάδες Αυστραλούς στρατιώτες να χάνουν τη ζωή τους και άλλους δέκα εννέα χιλιάδες τραυματίες. 

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, απέναντι από τις ακτές της Καλλίπολης, η Λήμνος θα χρησίμευσε ως σημείο για την αποβίβαση, την ανάπαυση, τον ανεφοδιασμό και την ιατρική περίθαλψη των χιλιάδων στρατιωτών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με τις εκατοντάδες των Αυστραλών νοσοκόμων που στάλθηκαν να παρέχουν φροντίδα στα στρατεύματα.

Η απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από τις ακτές της Καλλίπολης, έκανε τη Λήμνο προνομιακή για προσγείωση, ανεφοδιασμό και ανάπαυση: όλοι οι Αυστραλοί στρατιώτες πέρασαν από τη Λήμνο, για να ασκηθούν σε εκφορτώσεις και να αναπαυθούν ή να λάβουν θεραπεία στον ιατρικό καταυλισμό που είχε στηθεί στο νησί. Το λιμάνι της Λήμνου ήταν ένα σημείο αφετηρίας για όλες τις ναυτικές και υποβρύχιες αποστολές στην Καλλίπολη.

Μόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1915, το αυστραλιανό ιατρικό στρατόπεδο που ιδρύθηκε στη Λήμνο φιλοξένησε σχεδόν 100.000 τραυματίες στρατιώτες. Πάνω από διακόσιες Αυστραλές νοσοκόμες άσκησαν τα καθήκοντά τους στο νησί. Μία από αυτές, η Clarice Daley, παντρεύτηκε τον λοχία Ernest Lawrence στα δυτικά του στρατοπέδου του Μούδρου, τον Οκτώβριο του 1915. Το γεγονός του γάμου τους έστειλε μια αχτίδα φωτός στις χιλιάδες των στρατιωτών που είχαν χάσει τους συναδέλφους τους ή που είχαν τραυματιστεί οι ίδιοι στον πόλεμο.

Ως αποτέλεσμα του ρόλου της στην εκστρατεία της Καλλίπολης, η Λήμνος έλαβε εύσημα των επιφανών προσώπων της Αυστραλίας, όπως ο Albert Jacka και οι στρατηγοί Birdwood και Monash. Τα δύο μεγάλα νεκροταφεία της Κοινοπολιτείας βρίσκονται στη Λήμνο, στις περιοχές Μούδρου και Πορτιανού αντίστοιχα.

Η σύνδεση του νησιού με το σώμα των ANZAC έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται μέχρι σήμερα μια ισχυρή σχέση με την Αυστραλία.

 

 

http://neoskosmos.com


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video