ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Λήμνος : Η καρδιά του Αιγαίου

Λήμνος : Η καρδιά του Αιγαίου

Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τη Λέσβο, υπάρχει ένα νησί ξεχωριστό από τα υπόλοιπα. Είναι το νησί του Ηφαίστου, η Λήμνος, με πληθυσμό που ανέρχεται γύρω στις 18.000 κατοίκους με βασικές ασχολίες την κτηνοτροφία, τη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό. Είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών που αγγίζουν τα 260 χιλιόμετρα. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται είτε ακτοπλοϊκώς από την Καβάλα και το Λαύριο, είτε αεροπορικώς από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τους θερινούς δε μήνες πραγματοποιείται αεροπορική σύνδεση του νησιού με πτήσεις Charter από και προς αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μύρινα, όπου βρίσκεται και το κύριο λιμάνι, ενώ το αεροδρόμιο, Ήφαιστος, απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα και βρίσκεται κοντά στο χωριό του Μούδρου.

Η Λήμνος διαθέτει αμέτρητες παραλίες με διαυγή νερά και οι περισσότερες είναι εύκολα προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Το οδικό δίκτυο έχει μήκος περίπου 200 χιλιόμετρα και είναι αρκετά καλό. Συγκριτικά με άλλα νησιά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βατό. Το νησί απαρτίζεται από 37 οικισμούς, μαζί με την πρωτεύουσα, που συνδέονται μεταξύ τους με ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Ο μόνος δρόμος που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι αυτός που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας. Εντός του νησιού η συγκοινωνία γίνεται με δρομολόγια του Κτελ ή ταξί που εδρεύουν κυρίως στη Μύρινα. Υπάρχουν όμως και καταστήματα με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Εδώ, δεν επικρατεί η σύνηθη νησιώτικη ομοιομορφία των σπιτιών με τα κλασικά λευκά κτήρια και τα μπλε παράθυρα. Η Λήμνος είναι αρχοντική. Ο περίπατος στα πλακόστρωτα σοκάκια της Μύρινας αποπνέει τα παραδοσιακά στοιχεία του τόπου. Τα πολλά νεοκλασικά αρχοντικά στο Ρωμέικο γυαλό αποτελούν δείγμα της κυρίαρχης αρχιτεκτονικής. Τα σπίτια αυτά είναι πραγματικά στολίδια και κάποια εξ αυτών έχουν μετατραπεί σε ξενώνες προσφέροντας αλλότινη θαλπωρή στους φιλοξενούμενους. Τα περίτεχνα χαρακτηριστικά τους, τα πανέμορφα μικρά μπαλκόνια, η απλότητα και η ζεστασιά του ξύλου και της πέτρας προσελκύουν κάθε βλέμα. Οι πέτρινοι ανεμόμυλοι στον Κοντιά επιφορτίζουν και αυτοί με τη σειρά τους το γοητευτικό τοπίο της Λήμνου. Απομεινάρια μιας άλλη εποχής σε ταξιδεύουν στο χρόνο, μαζί με τις διάσπαρτες σε ολόκληρο το νησί πετρόχτιστες μάντρες που μαρτυρούν το σεβασμό και την εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον. Τα ξωκλήσια του νησιού είναι επίσης αξιοθέατα, με κυριότερο αυτό της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας, πάνω στο ομώνυμο βουνό και χωμένο κυριολεκτικά στο βράχο.

Η Λήμνος δικαίως αποσπά και ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Διαθέτει εύφορες πεδιάδες, ηφαιστιογενή εδάφη με αποκορύφωμα τα απαράμιλλης ομορφιάς πετρώματα του Φαρακλού, σπάνια οικοσυστήματα, τη φυσική λίμνη Αλυκή η οποία φιλοξενεί πολλά αποδημητικά πουλιά όπως τα φλαμίνγκο, το απολιθωμένο δάσος του Μούδρου, και τέλος τις μοναδικές αμμοθίνες. Ένα στρεμματικά μεγάλο αμμώδη λόφο που τον καθιστά ανάμεσα στα πιο ιδιαίτερα σημαντικά γεωλογικά φαινόμενα.

Για τους πιο ρομαντικούς ο Ρωμέικος Γυαλός προσφέρεται για τα φλογερά ηλιοβασιλέματα. Κάθε σούρουπο η παραλιακή πλημμυρίζει χρώματα και εικόνες, αφού ο κατακόκκινος ήλιος βυθίζεται απαλά στα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Απέναντι ακριβώς το όρος Άθως σκιαγραφείται προσθέτοντας κι αυτό τη δική του πινελιά σε έναν πραγματικό πίνακα ζωγραφικής κι ομορφιάς.

Στο ψηλότερο σημείο της Μύρινας δεσπόζει σαν κορώνα το Ενετικό κάστρο. Η θέα από το αυτό είναι πανοραμική και όλη η μαγεία του νησιού ξεδιπλώνεται στα μάτια μας. Διακόσια περίπου ελάφια ζουν ελεύθερα στην περιοχή του κάστρου, οπότε να είναι πολύ πιθανή μια τρυφερή συνάντηση με κάποιο από αυτά.

Η Λήμνος δε μοιάζει με κανένα νησί. Έχει τη δική της προσωπικότητα και μια πολύ πλούσια και βαριά κληρονομιά. Από αρχαιολογικής άποψης έχουν ανακαλυφθεί σπουδαία ευρήματα, πολλά από τα οποία βρίσκονται στα αντίστοιχα επισκέψιμα Μουσεία της Λήμνου. Στη Λήμνο θεωρείται ότι υπήρξε η αρχαιότερη οργανωμένη πόλη της Ευρώπης, η Πολιόχνη. Η αρχαία Ηφαιστία δίνει συνεχώς νέα ευρήματα σε κάθε ανασκαφή. Το σημαντικότερο μνημείο της βέβαια είναι ένα υπέροχο μεγάλο λίθινο θέατρο. Άλλος εξίσου βαρυσήμαντος αρχαιολογικός χώρος είναι αυτός του Καβειρίου, με τα σχετικά ιερά όπου γίνονταν διάφορες τελετουργίες, τα γνωστά σε όλους Καβείρια Μυστήρια. Κάτω από το Καβείριο υπάρχει και η γνωστή σπηλιά του Φιλοκτήτη, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία είχε εγκαταλαληφθεί ο Ομηρικός ήρωας έπειτα από δάγκωμα δηλητηριώδους ερπετού.

Είναι το νησί που λατρεύεις να χάνεσαι στις αμέτρητες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά. Παραλίες και θάλασσες που μαγνητίζουν και δεν μπορείς να αντισταθείς ούτε σε μία. Από τα λίγα νησιά που διαθέτουν τόσες πολλές και ταυτόχρονα καλές παραλίες. Περίπου 30 εύκολα προσβάσιμες και ποικιλόμορφες. Οι περισσότερες από αυτές καλύπτονται από λεπτή άμμο χαϊδεύοντας κυριολεκτικά τα πέλματα. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνες που απευθύνονται σε πιο τολμηρούς και περιπετειώδεις χαρακτήρες συνδυάζοντας τα βαθιά νερά με βότσαλα και απόκρημνα βράχια. Μια άλλη γκάμα που επίσης θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένη από τη Λήμνο αφορά όλους εκείνους που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ, αφού η δημοφιλής παραλία του Κέρους προσφέρεται κυρίως για αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Επιπροσθέτως να σημειωθεί ότι λειτουργεί και σχολή εκμάθησης windsurf, kitesurf για τους αρχάριους και όχι μόνο. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα που συμβαίνουν στη συγκεκριμένη παραλία και δε μπορεί να παραλειφθεί είναι η προσβασιμότητα και η δυνατότητα που δίνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες μέσω του Keros for all να δραστηριοποιηθούν κι αυτά στα θαλάσσια αθλήματα.

Η Λήμνος φημίζεται εκτός των άλλων για τα εκλεκτά τυριά της. Το πασίγνωστο καλαθάκι Λήμνου, το κασκαβάλι και το μελίχλωρο, τα οποία βεβαίως συνδυάζονται με τα γευστικά τοπικά κρασιά, ικανά να ευχαριστήσουν κάθε ουρανίσκο και γούστο. Φυσικά σε όλα τα ταβερνάκια μπορείτε να βρείτε φρέσκο και νόστιμο ψάρι. Τα προϊόντα της Λήμνου ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και τα τελευταία χρόνια γίνονται σεβαστές προσπάθειες ανάδειξης του όλου πλούτου του νησιού.

Το νησί συναρπάζει τους επισκέπτες πρωτίστως λόγω του ιδιαίτερου φυσικού του κάλλους. Δεν υποφέρει από την πολύβουη τουριστική ζωή και ενδείκνυται κυρίως για ήρεμες και ξέγνοιαστες διακοπές. Αν είστε λάτρεις της φύσης, των παρθένων παραλιών και της ιστορίας, η Λήμνος συγκαταλέγεται στους πιο κατάλληλους προορισμούς. Απαιτεί αρκετές μέρες διαμονής για να ανακαλύψετε κάθε κρυμμένο θησαυρό του νησιού. Κανείς δε μένει δυσαρεστημένος από αυτό τον τόπο. Παρόλο που πρόκειται για ένα από τα πιο αδικημένα ελληνικά νησιά, για κάθε συνειδητοποιημένο επισκέπτη εξελίσσεται σε πραγματική αποκάλυψη. Προικισμένη και αυθεντική γοητεύει όποιον αποφασίσει να τη γνωρίσει. Η ιστορική της παρακαταθήκη, η μεγάλη μυθολογική αξία της, τα εκ φύσεως εντυπωσιακά τοπία και τα πεντακάθαρα νερά προκαλούν μεγάλη έκπληξη και απρόσμενο δέος.

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video