Την απόκτηση δύο νεότευκτων ταχύπλοων σκαφών που προστίθενται στον στόλο του ομίλου, προς αποκλειστική εξυπηρέτηση της Σαμοθράκης, ανακοίνωσε η εταιρεία ΣΑΟΣ.
Δεδομένης της έναρξης του σχεδιασμού τους ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως τα δύο σκάφη, μήκους 25 μέτρων και πλάτους επτά μέτρων, με μέγιστη και υπηρεσιακή ταχύτητα 32 και 29 κόμβων και δυνατότητα μεταφοράς 120 επιβατών έκαστο (πέραν του πληρώματός τους), θα παραδοθούν στον όμιλο έτοιμα για δρομολόγηση, με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ναυσιπλοΐας, το πρώτο στο τέλος Απριλίου και το δεύτερο στο τέλος Μαΐου του 2017.
Βάσει του σχεδιασμού της εταιρείας, όπως αυτός περιγράφεται στην ανακοίνωση, τα νεότευκτα σκάφη θα δύνανται να εκτελούν το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη σε περίπου 60 λεπτά και το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Θέρμα σε περίπου 45 λεπτά.
Τα καθημερινά τακτικά δρομολόγια που θα πραγματοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες από την Αλεξανδρούπολη προς τη Σαμοθράκη και αντίστροφα, θα είναι τουλάχιστον τέσσερα, με ενδιάμεση στάση στα Θέρμα.
Επίσης, σε περίπτωση αυξημένου επιβατικού ενδιαφέροντος, τα ταχύπλοα σκάφη θα δύνανται να πραγματοποιήσουν δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη ή Σαμοθράκη προς Λήμνο, Θάσο ή και Ίμβρο, με την προϋπόθεση λειτουργίας τελωνείου στη Σαμοθράκη.
Τέλος, σημειώνεται πως μετά και τη δρομολόγηση των νέων σκαφών η ημερήσια συνολική μεταφορική ικανότητα επιβατών των τεσσάρων συνολικά πλοίων με προορισμό τη Σαμοθράκη θα ξεπερνά τον αριθμό των 3.000 ατόμων.
Στο μεταξύ, το θέμα της βελτίωσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης με τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και το Λαύριο, συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης εργασίας θεσμικών του νομού Έβρου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των δημάρχων Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, και Σαμοθράκης, Θανάση Βίτσα.
Εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, η επαναφορά της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη - Λήμνος - Λαύριο, αλλά και της σύνδεσης Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη - Λήμνος - Λέσβος, η σύνδεση του νησιού με τα τουρκικά παράλια Τσανάκαλε, Αίνος, Ίμβρος, η ανάγκη δημιουργίας τελωνειακού σταθμού και η δυνατότητα μείωσης του ναύλου.
Με το πέρας της συνάντησης, στην οποία εκτός των δύο δημάρχων συμμετείχαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσσα Γκαρά και Γιώργος Καϊσας, ο βουλευτής ΝΔ Έβρου, Τάσος Δημοσχάκης, ο πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας, ο λιμενάρχης Δημήτρης Συμεωνίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πλοιοκτήτης της εταιρείας ΣΑΟΣ, Φώτης Μανούσης, και εκπρόσωποι των επαγγελματιών Σαμοθράκης, αποφασίστηκε η διενέργεια των απαιτούμενων κινήσεων, ώστε να επιτευχθούν:
-Η τροποποίηση της σύμβασης που αφορά στην επιδοτούμενη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη από τους 10 στους 12 μήνες το χρόνο, γεγονός που εκτιμάται πως θα διευκολύνει τη μείωση της τιμής του ναύλου.
-Η δημιουργία τελωνειακού σταθμού στη Σαμοθράκη.
-Η χρονική επέκταση της γραμμής Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη - Λήμνος - Λαύριο από τους τρεις στους πέντε μήνες, όχι μόνο για τουριστικούς αλλά και για εμπορικούς λόγους.
-Η δυνατότητα πραγματοποίησης επιθεωρήσεων πλοίων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
-Ο έγκαιρος προγραμματισμός δρομολογίων σε ημερομηνίες με υψηλή ζήτηση.
-Η καθιέρωση της επιδοτούμενης γραμμής Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη - Λήμνος - Λέσβος
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου