Τη βαθύτατη αγωνία τους για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά εξέφρασαν την Τετάρτη με κλείσιμο των καταστημάτων-υπηρεσιών και συλλαλητήρια οι παραγωγικοί-επιστημονικοί φορείς του βορείου Αιγαίου. Τι αναφέρουν για το θέμα του Φ.Π.Α το Επιμελητήριο Σάμου και άλλοι τοπικοί φορείς.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο της χθεσινής κινητοποίησης, η επερχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α από 01/01/2017 "θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά".
Η αύξηση του Φ.Π.Α έρχεται να προστεθεί στις πιέσεις που δέχονται τα νησιά λόγω της προσφυγικής κρίσης. Οι νησιώτες υποστηρίζουν πως η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α "αντίκειται στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας και του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016 σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών. Θα οδηγήσει τα νησιά σε μαρασμό θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων, θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης, θα αφανίσει τον τουριστικό κλάδο και θα επιτείνει την τάση μετανάστευσης του ‘οικονομικά ενεργού’ πληθυσμού τοποθετώντας τις νησιωτικές περιοχές σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής".
Στο μεταξύ, τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη χθεσινή απεργία διαμαρτυρίας (σ.σ. στη Σάμο δεν έγινε συγκέντρωση) για την αύξηση του Φ.Π.Α στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τους εμπορικούς κι επαγγελματικούς συλλόγους, τις ενώσεις και σωματεία που κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενημέρωσαν τα μέλη τους και υποστήριξαν την κινητοποίηση αυτή ευχαριστεί θερμά το Επιμελητήριο Σάμου.
Συγκεκριμένα, ευχαριστεί "τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες, παρόλο που αντιμετωπίζουν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα ρευστότητας συμμετείχαν στην απεργία για το καλό των νησιών μας.
Ωστόσο, θα θέλαμε να στηλιτεύσουμε τη μη συμμετοχή ελάχιστων συναδέλφων, καθώς και την εταιρεία LIDL, η οποία, παρόλο που της εστάλη επιστολή για να είναι μαζί μας σε αυτή την κίνηση, αυτή ήταν απέναντί μας, ανοίγοντας το κατάστημά της.
Θα θέλαμε δε, να επισημάνουμε και τη στάση συμπολιτών μας οι οποίοι φρόντισαν να επισκεφτούν τις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν, επιβραβεύοντας τες για τις ενέργειές τους. Ίσως να μην τους ενδιαφέρει η αύξηση του Φ.Π.Α στο 24%, παρόλο που η αύξηση αυτή θα μεταφερθεί στους καταναλωτές".
* Την ίδια ώρα, την άμεση και ουσιαστική στήριξη των νησιών και των ανθρώπων τους ζητά, με αφορμή το θέμα του Φ.Π.Α, η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως αναφέρει, "η διαφαινόμενη επιβολή, από τις αρχές του 2017, νέου αυξημένου συντελεστή Φ.Π.Α στα νησιά μας συνιστά ένα ακόμη βαρύ φορολογικό μέτρο που δεν συνάδει με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο η Πολιτεία στις αποφάσεις της υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.
Είναι γνωστό ότι η διαχείριση κάθε οικονομικής κρίσης απαιτεί δύσκολες ρυθμίσεις. Είναι, όμως, αυτονόητο ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να πηγάζουν από ένα ρεαλιστικό αφήγημα, με ανθρώπινο πρόσωπο, που θα οδηγήσει με σταθερά βήματα στη διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς παραγωγικής βάσης και τη λειτουργία ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου για την υποστήριξη της ανάκαμψης της χώρας. Στο πλαίσιο του μοντέλου αυτού, οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει λαμβάνουν ισότιμα υπόψη τους και την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και των νησιωτών, με διαρκή διασφάλιση κοινωνικού ισοδυνάμου. Στις μέρες μας, κάθε περαιτέρω αύξηση του κόστους διαβίωσης θα έχει δυσβάστακτες συνέπειες, με όρους οικονομικούς και κοινωνικούς, για την καθημερινότητα των πολιτών στα νησιά μας.
Επιπλέον, το μέτρο της αύξησης του συντελεστή Φ.Π.Α θα οδηγήσει σε μαρασμό την επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται στα νησιά μας υπό δύσκολες συνθήκες, αφού θα βρεθεί σε καταστάσεις ακραία άνισου ανταγωνισμού σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Ουσιαστικά, η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά πολλά τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες, πλήττοντας -μεταξύ άλλων- και τον τομέα του τουρισμού.
Η οριστική κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α θα αποτελέσει βαρύτατα επιβαρυντικό παράγοντα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας, λειτουργώντας τιμωρητικά προς τους ανθρώπους που αγωνίζονται στα νησιωτικά σύνορα της χώρας. Δεν υπάρχουν περιθώρια, δεν μπορεί να υπάρχουν άλλες σκέψεις, απαιτείται να ληφθεί η μόνη δίκαιη απόφαση, στην κατεύθυνση των προβλέψεων του συνταγματικού νομοθέτη: Άμεση και ουσιαστική στήριξη των νησιών και των ανθρώπων τους".
* Στο μεταξύ, για "απόφαση της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ κατ’ εφαρμογή του 3ου μνημονίου" να καταργηθεί ο μειωμένος Φ.Π.Α στα νησιά κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου, που υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για "μια απόφαση που έρχεται να προστεθεί σε καταιγίδα μέτρων του 3ου μνημονίου που πήραν και ετοιμάζονται να πάρουν. Τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα θα προστεθούν στα προηγούμενα των 2 μνημονίων, που έχουν οδηγήσει το λαό στη φτώχεια και την ανεργία.
Μια απόφαση που θα φέρει μεγάλη αύξηση της τιμής των προϊόντων, θα μειώσει παραπέρα το εισόδημα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, θα εντείνει την ανεργία με το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων σε όφελος των πολυεθνικών".
My Samos Blog με πληροφορίες από το Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου