ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Λήμνος: η ξεχασμένη ομορφιά του Αιγαίου (photos)

Λήμνος: η ξεχασμένη ομορφιά του Αιγαίου (photos)

Γράφει η Ελένη Σοϊλεμεζίδη

Και ενώ το καλοκαίρι και οι άδειες μπορεί να τελειώνουν, αυτό δεν σημαίνει πως τελείωσε και η όρεξη για λίγη ακόμα εξερεύνηση. Σήμερα, κάνουμε ταξίδι σε ένα νησί λίγο πιο ξεχασμένο, παρεξηγημένο, μα παρόλα αυτά πανέμορφο. Ετοίμασε βαλίτσες και πάμε να ανακαλύψουμε την υπέροχη Λήμνο. Απέραντες αμμουδερές παραλίες, γραφικά λιμανάκια, ατέλειωτη φύση, ξεχωριστές γεύσεις... Τι λες λοιπόν; Η Λήμνος μας περιμένει!

About Λήμνος…

Τοποθετημένη στο βόρειο Αιγαίο, αποτελεί το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα στο Άγιο Όρος, την Σαμοθράκη, την Ίμβρο και την Λέσβο και μαζί με το νησάκι του Άγιου Ευστράτιου εντάσσονται στον νομό της Λέσβου. Πρόκειται για ηφαιστειογενές νησί, χωρίς όμως κάποια ενεργή δράση. Κάποτε αποτέλεσε τόπο εξορίας καθότι υπήρξε ξερονήσι, σήμερα όμως κερδίζει τις καρδιές όσον την επισκέπτονται. Η Λήμνος λέγεται πως ήταν το νησί του θεού Ηφαίστου, καθώς σύμφωνα με τον μύθο σε αυτήν έπεσε ο Ήφαιστος, όταν ο Δίας τον πέταξε από τον Όλυμπο κατά την διάρκεια μιας διαφωνίας. Έχει συνολικά 4 δήμους με μεγαλύτερο αυτόν της Μύρινας.

What to do/see/visit…

Παρά το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, η Λήμνος είναι ένα παρεξηγημένο από πολλούς νησί, παίρνει την εκδίκησή της για τα λεγόμενα αυτά, από την πρώτη στιγμή που πατάει κανείς το πόδι του στο λιμάνι της. Ένας τόπος για τους εξόριστους, για τους αδικημένους που κάθε άλλο αδικημένος από την φύση είναι. Τα αξιοθέατα και οι ασχολίες βρίσκονται σε αφθονία στο νησί και ίσως η μία φορά που θα το επισκεφτείς να μην είναι αρκετή.

Μύρινα:

Η Μύρινα, είναι η πρωτεύουσα της Λήμνου και συνεπώς τουριστικό κέντρο του νησιού.  Κατά την μυθολογία, Μύρινα ονομαζόταν η σύζυγος του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Πρόκειται για το μέρος που χτυπά η καρδιά της Λήμνου, εκεί που ο επισκέπτης έρχεται σε πρώτη επαφή με τις ομορφιές αυτού του μυστηριώδους τόπου.

Το Κάστρο της Μύρινας, αποτελεί και μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού. Χτισμένο περίπου τον 13ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο και έχει περάσει από αρκετά χέρια κατακτητών. Σήμερα μπορεί κανείς να ανέβει στο Κάστρο και από εκεί να θαυμάσει την πανοραμική, γοητευτικότατη θέα όλου του νησιού, του ουρανού και της απέραντης θάλασσας. Ιδιαίτερα το βράδυ, μια βόλτα στο Κάστρο επιβάλλεται, καθώς αυτό φωταγωγείται γεγονός που κάνει το σκηνικό ακόμα πιο μαγευτικό. Κατά την ανάβαση ή κατάβαση εκεί μπορεί να συναντήσεις όμορφα ελαφάκια στις γύρω πλαγιές.

Στη Μύρινα μπορείς να απολαύσεις βόλτες και να θαυμάσεις τα νεοκλασικά αρχοντόσπιτα, να κάνεις τα ψώνια σου στην πολύβουη αγορά με τα μικροσκοπικά μαγαζάκια της και να φας ή να πιεις το ποτό σου στα παραδοσιακά ή μοντέρνα εστιατόρια και μπαρ. Μπορεί να μη πρόκειται για νησί των Κυκλάδων, μπορεί να μην έχει τον κοσμοπολίτικο αέρα των νήσων του Ιονίου, παρόλα αυτά φέρει ένα συνδυασμό όλων των νησιών της Ελλάδας μαζί.

Μούδρος:

Πρόκειται για παραλιακό χωριό της Λήμνου, το δεύτερο πιο γνωστό μετά την Μύρινα. Βρίσκεται ανατολικά του νησιού και είναι γεμάτο λιμανάκια, βραχώδεις παραλίες και σπηλιές. Λέγεται πως μία από τις σπηλιές του Μούδρου ήταν η σπηλιά του Φιλοκτήτη. Κι ενώ η βασίλισσα του νησιού μπορεί να είναι η Μύρινα, ο Μούδρος διαθέτει ξεχωριστά spot για ανεπανάληπτες φωτογραφίες. Κάνε μια στάση για φαγητό στις γραφικές ψαροταβέρνες και μη διαστάσεις να ποζάρεις πλάι στο ηλιοβασίλεμα τις απογευματινές ώρες. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να πετύχεις διάφορες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

Παραλίες:

Οι παραλίες τις Λήμνου είναι η επιτομή των θαυμάτων της φύσης. Άλλες αμμουδερές, άλλες βραχώδεις, οργανωμένες και μη όλες είναι πανέμορφες και ιδιαίτερες. Στην Μύρινα προτείνουμε ανεπιφύλακτα βουτιές στα Ρηχά Νερά, στην πιο κοσμοπολίτικη παραλία της πρωτεύουσας. Χρυσή αμμουδιά, μουσικές από τα beach bars, κρυστάλλινα ρηχά νερά και «πολύχρωμοι», όμορφοι άνθρωποι!

Αν θες να φύγεις από τα όρια της Μύρινας, τότε ξέρουμε που θα πας για τα μπανάκια σου. Ο Εβγάτης είναι μια πανέμορφη, αρκετά μεγάλη παραλία όπου μπορεί να απολαύσεις όλες τις ώρες τις ημέρας. Κάνε αμμόλουτρο στην λεπτή άμμο, ηλιοθεραπεία κάτω από τον ζεστό ήλιο και θαλάσσια σπορ στα πανέμορφα νερά της παραλίας.

Άλλες παραλίες που αξίζουν τις βουτιές σου ή έστω μια απλή επίσκεψη είναι το υπέροχο Γομάτι, η παραλία Κέρος (ειδικά αν είσαι λάτρης του surf), το Πλατύ που θυμίζει τροπική παραλία, καθώς και η παραλία του Θάνος.

Σημεία ενδιαφέροντος:

Η Λήμνος μπορεί να μην διαθέτει πληθώρα μουσείων, αλλά τα σημεία ενδιαφέροντος είναι αρκετά. Από τα πρώτα, μπορείς να κάνεις μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού όπου θα γνωρίσεις τις παραδόσεις και τις συνήθειες των ντόπιων, μέσα από ενδυμασίες, διάφορα χρηστικά αντικείμενα και αγροτικά εργαλεία και άλλα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα βρεις σπάνια ευρήματα από ανασκαφές στις γύρω περιοχές.

Μια περιοχή που χρήζει απαραίτητης επίσκεψης είναι οι Αμμοθίνες στο Γομάτι. Ένα τοπίο που μοιάζει με την Έρημο Σαχάρα, γεμάτο απότομους αμμόλοφους, εντελώς παρμένο από άλλο κόσμο.

Foodie (travel) Guide…

Στην Λήμνο πέρα από τις ομορφιές που θα χορτάσει το μάτι σου, θα χορτάσεις και νοστιμιές. Τι θα φας όταν πας Λήμνο; Και τι δεν θα φας! Αρχικά ας ξεκινήσουμε από το τι θα πιεις. Η Λήμνος φημίζεται για παγκοσμίως για τα κρασιά της, οπότε με κάθε γεύμα σου προτείνουμε συνοδεία ντόπιου κρασιού. Η κουζίνα στο νησί βασίζεται στα «καλά» της θάλασσας, γι’ αυτό να δοκιμάσεις καβουρομάνες γεμιστές με ρύζι, αστακό μαγειρεμένο με χόρτα του βουνού καθώς και ψαρόσουπα με τραχανά.

Από γλυκά η Λήμνος διαθέτει τα κατιμέρια (ζύμες με τυρί ή μέλι), τους σαμσάδες (γλυκίσματα τυλιγμένα σε ρολό, με γέμιση αμύγδαλου και σουσαμιού, μοιάζει με μπακλαβά) και τα γνωστά σε πολλούς, γευστικότατα Βενιζελικά (μικρά γλυκίσματα με βάση τα αμύγδαλα περιχυμένα με γλάσο).

 

Πηγή: maxmag.gr

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video