Το καλοκαίρι ήρθε για τα καλά - οι οπωρώνες της Λήμνου "φορτώνουν" με τα γλυκά τους δώρα και το μαγιάτικο πράσινο έχει δώσει τη θέση του στα χρώματα του θερισμένου σιτοχώραφου. Το πρόγραμμα Terra Lemnia ( www . terra -lemnia .net) είχε φυσικά την τιμητική του τους μήνες της άνοιξης με μια σειρά από εργασίες στο πεδίο ενώ οι καλοκαιρινοί μήνες θα βρουν την ομάδα να συμμετέχει στα δρώμενα του νησιού και όχι μόνο.
Με στόχο την καταγραφή και ενίσχυση παραδοσιακών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα της Λήμνου που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης, στόχος του προγράμματος Terra Lemnia είναι η ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας των τοπικών ποικιλιών και φυλών ζώων, των καλλιεργητικών πρακτικών, της αυτοφυούς χλωρίδας, των παραδοσιακών μαντρών, του συνολικού γεωργοκτηνοτροφικού συμπλέγματος και των μοναδικών τοπικών προϊόντων της Λήμνου, ως συνιστωσών τοπικής ανάπτυξης.
Ο ανοιξιάτικος κύκλος εργασιών πεδίου έκλεισε με επιτυχία, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γερμανικό πανεπιστήμιο του Göttingen, το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στο διάστημα αυτό, οι συνεργάτες του Terra Lemnia πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε τέσσερις επιλεγμένες περιοχές του νησιού, όπου επισκέφθηκαν μάντρες και συνομίλησαν με παραγωγούς καταγράφοντας θέματα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Παράλληλα, οι επιστήμονες της Ομάδας Βιοποικιλότητας καταμέτρησαν αγριολούλουδα, βότανα, έντομα και πτηνά της Λημνιακής υπαίθρου, σε μία προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του ρόλου που παίζουν οι βιολογικοί αυτοί δείκτες στη διαμόρφωση του τοπίου και των αγροτικών πρακτικών. Πολύτιμος αρωγός στις προσπάθειές μας για άλλη μία φορά στάθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ιδίως το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου, τους ανθρώπους του οποίου θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά.
Το σύνολο των εργασιών ολοκληρώθηκε με επιτυχία ενώ τα δεδομένα αναλύονται ήδη από την ομάδα του προγράμματος Terra Lemnia με ειδικά σχεδιασμένα λογισμικά που θα διευκολύνουν τη διεξαγωγή συσχετίσεων ανάμεσα στους εξεταζόμενους δείκτες στον χώρο. Η ανοιξιάτικη δράση τελείωσε με τη συμμετοχή μας στη γιορτή του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου, όπου συζητήσαμε, δείξαμε στους μικρούς μας φίλους πώς γίνεται σωστά η φύτευση, μοιράσαμε στους παρευρισκόμενους ντόπια κηπευτικά φυτά και πληροφοριακό υλικό σχετικά με το πρόγραμμά μας.
Οι επόμενοι μήνες θα μας βρουν φυσικά να ''χορεύουμε'' στους καλοκαιρινούς ρυθμούς της Λήμνου με τη δυναμική μας παρουσία στο φεστιβάλ τοπικών παραγωγών Lemnos Philema, στις 27-29 Ιουλίου. Εκτός από την παρουσία μας καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου, το πρόγραμμα Terra Lemnia οργανώνει μεγάλη εκπαιδευτική δράση για τους μικρούς μας φίλους η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιουλίου το απόγευμα και θα περιλαμβάνει εργαστήρι χειροτεχνίας και αφήγηση παραμυθιού από τον συγγραφέα Κώστα Ζαφειρίου. (Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν στο τραπέζι του Terra Lemnia κατά τη διάρκεια του Lemnos Philema)
Στη συνέχεια, την Κυριακή 5 Αυγούστου, θα λάβει χώρα στην Προϊστορική Μύρινα η καλοκαιρινή εκδήλωση της Ανεμόεσσας «Αγρο διατροφική κληρονομιά και τοπική ανάπτυξη», η οποία τελείται στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Lemnia.
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε και να στηρίξουμε την ιδιαίτερη ταυτότητα της Λήμνου μέσα από τους ανθρώπους, τα προϊόντα και τα μοναδικά τοπία της και για το λόγο αυτό προσδοκούμε στη βοήθεια και τη συνεργασία όλων!
Το πρόγραμμα Terra Lemnia υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και άλλους επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», την Εταιρεία Προστασίας των Πρεσπών και το Γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο «Tour du Valat».
Το έργο έχει διάρκεια τρία έτη, χρηματοδοτείται από το Iδρυμα MAVA και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για τη διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών που διαμορφώνουν τοπία υψηλής οικολογικής αξίας στη Μεσόγειο, στο οποίο η Λήμνος έχει επιλεγεί ως η μοναδική νησιωτική περιοχή.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου