Φωτογραφίες του Νίκου Τζιβανάκη |
Οι εκδρομείς ξεκίνησαν από τα Κοντακαίικα και μετά από μία διαδρομή διάρκειας περίπου δύο ωρών και μέτριας δυσκολίας ανέβηκαν στο Καστροβούνι, όπου αντίκρισαν μια εντυπωσιακή θέα!
Δείτε τις φωτογραφίες του Νίκου Τζιβανάκη!
* Ιστορικά στοιχεία για το Καστροβούνι της Σάμου
Η Σάμος περιήλθε στην εξουσία των Γενουατών από το 1367 ως 1476 μ.Χ..
Πλήρωνε δε στους Ιουστινιάνους της Χίου 60 μάρκα αργυρίου, προκειμένου να λαμβάνει από αυτούς διοικητή (Έπαρχο).
Εκεί στα τέλη του 14ου αιώνα κι ενώ το νησί κυβερνούσαν οι Γενουάτες Μαονέοι, ο κόσμος υπέφερε από τις επιδρομές των πειρατών της Μελίτης, του Λιβόρνο, της Σαβοΐας και της Σαρδηνίας, αλλά και από τους Ενετούς ανταγωνιστές των Γενουατών που με ληστρικό τρόπο λεηλατούσαν τα νησιά, που εξουσίαζαν οι Γενουάτες.
Οι κάτοικοι των παραλιακών χωριών όπως το Βαθύ, το Μαλαγάρι, το λιμάνι του Βουρκαρίου (μετέπειτα Μουλαμπραΐμ και σήμερα Ποσειδώνιο), το Κοκκάρι, η περιοχή Γούβα κοντά στο Νεοχώρι και το Καρλόβασι, προκειμένου να μη σκοτωθούν ή να μην αιχμαλωτιστούν και πωληθούν σκλάβοι, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα κτήματά τους και αποσύρθηκαν στις κορφές του ορεινού συμπλέγματος της Αμπέλου ( Καρβούνη ) όπου έχτισαν οικισμούς τους οποίους σταδιακά οχύρωσαν για την ασφάλειά τους.
Ένα από τα κάστρα αυτά ήταν το Φρούριο στο Καστροβούνι, στη βορειοδυτική Σάμο πάνω και ανατολικά από το χωριό Κοντακαίικα και δυτικά του φαραγγιού του "Κουρού-ντερέ"(ξηρόρρεμα), σε ύψος περίπου 700μ περιλάμβανε 350 περίπου σπίτια και δυο ναούς.
Από τα σπίτια του φρουρίου αυτού, βγαίνει το συμπέρασμα ότι εδώ ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και η έδρα του Επάρχου και του Επισκόπου.
Δείτε περισσότερα για τις γενοβέζικες καστροπολιτείες της Σάμου κάνοντας κλικ εδώ.
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου