ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Στο Ξωκλήσι του Αη Γιαννιού για Χριστούγεννα

Στο Ξωκλήσι του Αη Γιαννιού για Χριστούγεννα

Γράφει ο Δημήτρης Παρίσης

Στη Λήμνο, την ιδιαίτερη πατρίδα μου πριν κάποια χρόνια, θέλησα να ζήσω την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα όπως την ζούσε ο παππούς μου παιδί. Παραμονή Χριστουγέννων 19…

Είναι ακόμα βαθιά νύχτα, που σηκωνόμαστε για το ξωκλήσι του Αη Γιάννη. Ντυνόμαστε γερά και ξεκινάμε με λαδοφάναρα. Το μονοπάτι που οδηγεί ψηλά στην εκκλησία, γεμίζει κόσμο. Μικρές φλόγες που περπατούν με προσοχή, μέσα στο βαθύ όρθρο. Το ξωκλήσι φάνηκε . Μπαίνουμε μέσα και ανάβουμε τα κεράκια. Ο ναός γεμίζει κόσμο, κόσμο που στο μέτωπο τους διακρίνεις τον κόπο και την αγωνία, για το πως να τα βγάλουν πέρα. Είναι όλοι τους ντυμένοι απλά, ταπεινά με δίχως φτιασίδια. Είναι τσαλακωμένοι, αλλά καθαροί, όπως καθαροί είναι και αυτοί οι άνθρωποι.

Αν εκείνη την στιγμή κάποιος προσπαθούσε να  μάθει τα αιτήματα των καρδιών εκείνων των ανθρώπων, σίγουρα θα άκουγε αναστεναγμούς για το παιδί που είναι με το καράβι του Καπετάν Γιαλούδια στα ξένα. Για τα κορίτσια που είναι της παντρειάς και η ανάγκη για το φράγκο να γίνει πεντοχίλιαρο, για την προίκα. Άλλος, ίσως να σκέφτεται τον άρρωστο πατέρα του, που βρίσκεται στο κρεβάτι του πόνου. Άλλος να βλέπει έξω, που άρχισε να χιονίζει και να σκέφτεται στην σοδειά του. Γιατί χρωστάνε στον τοκογλύφο που δανείστηκαν πέρσι για να βγάλουν την χρονιά.

Σε λίγο βγαίνει ο παπα-Νίκος με την θεία μετάληψη και οι περισσότεροι κοινωνούν, αφού πάρουν συγχώρεση ο ένας από τον άλλον. Απόψε μέρα που είναι, τα αφήνουν λίγο στην άκρη για να επανέλθουν μετά από δύο-τρεις ημέρες. Αυτό γίνεται πάντα.

Έξω έχει αρχίσει να πέφτει πυκνό χιόνι. Ο παπα-Νίκος λέει το «Δι ευχών..» και ο κόσμος του εύχεται. «Άντε παππούλη, και του χρόνου. Τον νου σου στον δρόμο, μην σε κλείσει το χιόνι». Παρέα με τον μπαρπα-Σωτηράκη, κατεβαίνουν προσεκτικά καβάλα στα γαϊδουράκια τους. Στο σπίτι φτάνουμε λευκοντυμένοι, παγωμένοι και με την κόπωση στο κόκκινο. Μόνο η ψυχή μας ήταν ζεστή και ικανοποιημένη.

Βρέθηκα για λίγο μόνος, καθισμένος στο τζάκι του σπιτιού, σιωπηλός. Είναι η ώρα της σιωπής. Η ώρα αυτή έχει μια περίεργη γοητεία. Βυθίζεσαι στη σιωπή σου και θεολογείς. Γιατί στην καρδιά του χειμώνα και νύχτα διαλέγει ο Χριστός να μας επισκεφτεί, με την γέννηση του; Μόνο όσοι ξαγρυπνούν αυτές τις ώρες, αξιώνονται να δουν τον ερχομό του.

Πηγή: sportcity.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video