Ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων-μεταναστών ήταν συγκεντρωμένος τη Δευτέρα στο λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος μέχρι το απόγευμα έφθασε περίπου τις 4.000, ενώ το βράδυ οι συγκεντρωμένοι ανέρχονταν περίπου στις 2.500, καθώς κάποιοι έφυγαν για την Αθήνα και κάποιοι άλλοι για Κέντρα Φιλοξενίας.
Οι πρόσφυγες που έχουν μείνει στο λιμάνι φιλοξενούνται σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στις πύλες Ε1, Ε2 και Ε3 όπως και στην Πέτρινη Αποθήκη την οποία η διοίκηση του ΟΛΠ αποφάσισε να ανοίξει αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Επίσης αρκετοί φιλοξενούνται στο πλοίο «Εξπρές Πήγασος».
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι ο αριθμός αυτός «ξεπερνά τα όρια αντοχής του λιμανιού» και αυτό οφείλεται στην άφιξη του επιβατηγού πλοίου «Αριάδνη» που κατέπλευσε στις 7.30 το πρωί στον Πειραιά με περίπου 1.800 ανθρώπους. Εξήγησε ότι αυτό ανέτρεψε τη σχετικά καλή εικόνα που υπήρχε την Κυριακή, γεγονός που οφείλεται σε μια κακή συνεννόηση και κακό συντονισμό ανάμεσα στην εταιρεία και στα πρακτορεία, «τουλάχιστον αυτή την εξήγηση μου έδωσαν όταν διαμαρτυρήθηκα γιατί ήρθε στον Πειραιά με τόσους πολλούς επιβάτες», υποστήριξε ο Θ. Δρίτσας.
Να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ από την περασμένη εβδομάδα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης, βάσει του οποίου τα τρία ναυλωμένα πλοία μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου στον Πειραιά δεν πραγματοποιούν δρομολόγια, ενώ τα πλοία της γραμμής είχε συμφωνηθεί να επιβιβάζουν το μίνιμουμ των επιβατών. Η πράξη δείχνει όμως ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και το πρώτο δείγμα παρατηρήθηκε το πρωί της Δευτέρας, όταν το «Αριάδνη» κατέπλευσε στον Πειραιά με 1.800 άτομα.
Άγνωστο πάντως παραμένει τι θα γίνει την Τρίτη, καθώς το «Αριάδνη» θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Μυτιλήνη και Χίο μόνο εάν καλυτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες, καθώς στα πελάγη πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 και 9 μποφόρ. Υπουργείο Ναυτιλίας και άλλα συναρμόδια υπουργεία, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο ΟΛΠ, η αντιπεριφέρεια Πειραιά, οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής, ΜΚΟ, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία αλλά και δεκάδες μεμονωμένοι εθελοντές, προσπαθούν να διαχειριστούν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που έχει προκύψει στο λιμάνι.
Στο μεταξύ στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης συγκαλεί σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με όλους τους φορείς του Πειραιά, προκειμένου να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο λιμάνι. Ο στόχος του Γ. Γαβρίλη είναι η δημιουργία μιας άτυπης δομής αλληλεγγύης στην οποία να εμπλέκονται όλοι οι φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου