ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Γιάννης Σπιλάνης: Μεταναστευτικό και τουριστικός σχεδιασμός

Γιάννης Σπιλάνης: Μεταναστευτικό και τουριστικός σχεδιασμός

Γράφει ο Γιάννης Σπιλάνης, επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ»

Όπως πιθανά θα γνωρίζετε σήμερα η κα Καλογήρου έχει καλέσει ευρεία σύσκεψη των παραγόντων του τουρισμού για να επεξεργαστούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων του μεταναστευτικού στον τουρισμό της φετινής χρονιάς όπως φαίνεται από τα στοιχεία των άμεσα εμπλεκόμενων και αφορά αριθμό πτήσεων charter και προκρατήσεις.

Αύριο μια ανάλογη σύσκεψη θα γίνει στο Υπουργείο Τουρισμού με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των δύο περιφερειών του Αιγαίου που είναι οι άμεσα θιγόμενες ως "υποδοχείς" των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν τις εκλογές και μετά τον τεράστιο όγκο προσφύγων που είχαν έρθει κατά τη τουριστική περίοδο, είχε έρθει στη Μυτιλήνη ο ΓΓ Τουρισμού κ. Ζαχαράτος και η τότε πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χατζηνικολάου για το θέμα αυτό. Μεταξύ των όσων προέκυψαν από την ανοιχτή συνάντηση στο Επιμελητήριο ήταν και η σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης που θα είχε ως στόχο να επεξεργαστεί προτάσεις και να τις καταθέσει του Υπουργείο. Στην επιτροπή αυτή κλήθηκα να συμμετάσχω (χωρίς δικαίωμα ψήφου) με την ιδιότητα του ως ειδικού στα θέματα τουρισμού. Συνημμένο θα βρείτε το αρχείο των προτάσεων που κατέθεσα  στις 30 Σεπτεμβρίου. Η συνέχεια σας είναι λίγο πολύ γνωστή.

Τους τελευταίους μήνες (Δεκέμβριο 2015 - Φεβρουάριο 2016) η Περιφερειακή Αρχή έφερε προς ψήφιση τα παρακάτω:

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ Π.Β.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2015 - 2019.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016

τα οποία αποτυπώνουν το τι σχεδιάζει η Περιφέρεια να κάνει τόσο για το 2016 όσο και για τα επόμενα χρόνια. Τη δική μου κριτική την διαβάσατε σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου.

Επειδή όμως από τη φύση μου αλλά και λόγω της επιστημονικής μου ενασχόλησης δεν μπορώ να περιοριστώ απλά σε κριτική αλλά θέλω να υποβάλλω προτάσεις, ετοίμασα ένα κείμενο που το έστειλα σε "εσωτερική" διαβούλευση στα μέλη της παράταξης μου και σε άλλα άτομα ώστε να δούμε πως μπορούμε να κινήσουμε τα πράγματα παίρνοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Όμως οι εξελίξεις μας πρόλαβαν και σας κοινοποιώ το κείμενο αυτό προς δημοσίευση.

Τέλος, με την ευκαιρία των όσων συμβαίνουν θα ήθελα να σας ενημερώσω και για κάτι ακόμη. Ίσως να θυμάστε ότι τον Φεβρουάριο του 2013 η Περιφέρεια Β. Αιγαίου (όπως και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μια ημέρα νωρίτερα) είχε υπογράψει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμφωνία για τη δημιουργία ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κάτω από την αιγίδα του ΠΟΤ, το πρώτο για την Ευρώπη. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χρηματοδότησε τη σύσταση του, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (με τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή) όχι. Οι αναλυτικές εκθέσεις σε ότι αφορά το Ν. Αιγαίο και η όλη δραστηριότητα  βρίσκονται στην (ιστοσελίδα http://ift.tt/1Rs5ZVW). 

Παρ' όλα αυτά και επειδή δεν ήθελα να φανεί η ελληνική ασυνέπεια προς τον ΠΟΤ η αποτύπωση της κατάστασης και οι προτάσεις για δράση έγιναν και για τις δύο περιφέρειες και η έκθεση στάλθηκε στον ΠΟΤ και στο Υπουργείο Τουρισμού για ενημέρωση. Πριν 2 ημέρες στάλθηκε στο Υπουργείο και στις 2 Περιφέρειες και η ελληνική έκδοση της έκθεσης αυτής που σας την κοινοποιώ.

Προτάσεις για το θέμα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του μεταναστευτικού ρεύματος στη Λέσβο

Στρατηγική και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στον τουρισμό

 
 

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video