ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οι θέσεις Καλογήρου-Αγγελόπουλου στο συνέδριο στη Σάμο για το προσφυγικό

Φωτογραφίες: Michalis Angelopoulos/Facebook 

Στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. με θέμα «Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι προσφυγικές ροές και το μεταναστευτικό ζήτημα- επιπτώσεις στην κοινωνία την οικονομία και τον τουρισμό», που διεξάγεται στη Σάμο, μίλησαν  η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο δήμαρχος  Σάμου Μιχάλης  Αγγελόπουλος.

Η κ. Καλογήρου εξέφρασε τις ανησυχίες της για τη χρονική διάρκεια και την κλιμακούμενη ένταση της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της, σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο το βάρος πρέπει να πέσει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αναγκών διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου, στην οργάνωση των υποστηρικτικών υπηρεσιών και στην κατά το δυνατό διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς και σύμφωνης με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ανθρωπισμού διαβίωσης ιδίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών.

Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, στην ασφάλεια, στην υγεία, αλλά και γενικότερα στην κοινωνική συνοχή είναι ήδη εμφανείς. 

Αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε όλα τα νησιά σε συνεργασία με τους Δήμους για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που επιδεινώνονται καθημερινά και ειδικότερα στις προσπάθειες που καταβάλει για τη δημιουργία δομών όπως του Κέντρου φιλοξενίας οικογενειών και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση της τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών και των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία η κ. Καλογήρου είπε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη αναθέσει σχετική μελέτη για την εξειδίκευση παρεμβάσεων μέσα από την αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων του Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου αλλά και των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014- 2020, ενώ επανέλαβε ότι απαιτείται άμεσα σχεδιασμός και υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος στήριξης της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας των νησιών μας, το οποίο πρέπει να εκπονηθεί με την ενεργό συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών της Περιφέρεις Βορείου Αιγαίου.

Η τοποθέτηση  του  Μιχάλη  Αγγελόπουλου

Στην ομιλία του  ο  δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, απευθυνόμενος στους συνέδρους, ανέφερε:

"Το νησί μας είναι μια μικρογραφία της πολύπαθης ελληνικής ιστορίας. Το έδαφός του επεχείρησαν να το πατήσουν Ρωμαίοι, Γενουάτες, Οθωμανοί, Ιταλοί. Παράλληλα ωστόσο, η ιστορία της Σάμου είναι μια ιστορία διαρκούς αντίστασης. Για τη διασφάλιση της ελληνικότητάς της. Για την ενσωμάτωση στη μητέρα-πατρίδα. Για την απαλλαγή της από τον φασιστικό και ναζιστικό ζυγό. Δεν πάψαμε ν’αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε εισβολέα, ενάντια σε κάθε επιβουλή, ενάντια σε κάθε δυσμενή ιστορική συγκυρία.

Σήμερα βέβαια οι μάχες δεν δίνονται με τα όπλα. Δίνονται με το νου και τη γνώση. Στον σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο, και σ’αυτά τα πέτρινα χρόνια της εθνικής κρίσης, οι κάτοικοι της Σάμου δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα—αγώνα αναβάθμισης των υποδομών, των υπηρεσιών, αλλά και της πρωτογενούς παραγωγής του νησιού. Συνεχίζουμε ν’αντιστεκόμαστε—και να παλεύουμε για το καλύτερο.

Η σημερινή δημοτική αρχή διέπεται από μια σύγχρονη αντίληψη, αντάξια της ιστορίας του νησιού, για τον ρόλο της Τ.Α. Δεν βλέπουμε την Αυτοδιοίκηση περιορισμένη μόνο στο ρόλο του…οδοκαθαριστή ή του…τροχονόμου των τοπικών οικονομικών συμφερόντων. Επιχειρούμε να κοιτάξουμε πιο ψηλά και πιο μακριά.

Έχουμε κατ’αρχήν σχεδιάσει και υλοποιούμε την ανάδειξη της Σάμου σε πρότυπο πράσινο νησί. 

Με ένα σύνολο έργων και δράσεων που αφορά την ορθή διαχείριση  των στέρεων αποβλήτων. 

Με τη δημιουργία Πράσινων Σημείων διαλογής σε όλο το νησί. 

Με την επανασχεδιαζόμενη διαχείριση των υδάτινων πόρων, προσβλέποντας στη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Με τη δημιουργία κέντρου έρευνας, εκπαίδευσης και παρατήρησης στον βιότοπο της Μυκάλης, που ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA2000. 

Με τη δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον Άγιο Κωνσταντίνο, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί και προβληθεί η σπάνια βιοποικιλότητα της Σάμου. 

Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό και τη γνώση, δύο κρίσιμα όπλα στη μάχη για ένα σύγχρονο μέλλον. Τα Πυθαγόρειο θεώρημα του Πολιτισμού αποτελεί ένα υπόδειγμα προόδου.  

Τα έργα προστασίας και ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου του Καρλοβάσου, θα συνοδευτούν όχι μόνο από έργα αισθητικής αναβάθμισης, αλλά και από ένα ευρύ πρόγραμμα αναπαλαίωσης και ανάδειξης των πολλών και σημαντικών διατηρητέων κτιρίων της παραλιακής ζώνης, που αποτελούν ιστορικά μνημεία από την εποχή (τέλη του 19ου αι.) που η πόλη γνώρισε λαμπρή ανάπτυξη στους τομείς της βιοτεχνίας και του εμπορίου. 

Το δίκτυο ανάπτυξης των ορεινών χωριών και οικισμών της Σάμου περιλαμβάνει έργα υποδομής και αναβάθμισης, λειτουργία ξενώνων για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού-περιπατητικού τουρισμού, πρόγραμμα ανάπλασης των παραδοσιακών κτιρίων, προώθηση του πολιτισμού με κίνητρα για την καλλιέργεια των παραδοσιακών τεχνών αλλά και για δράσεις εξειδικευμένης σύγχρονης εκπαίδευσης. 

Το καινοτόμο πρόγραμμα Smart Samos, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αποβλέπει στην ενσωμάτωση στην καθημερινότητα του νησιού των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη. Στόχος είναι η Σάμος να αναδειχθεί μία από τις  Έξυπνες Πόλεις (smart city) της χώρας. 

Τέλος, μέσα στο επόμενο 6μηνο θα λειτουργήσει πλήρως το Ψηφιακό Κέντρο Αποδήμου Ελληνισμού, το οποίο φιλοδοξούμε να αναδειχθεί σε πλατφόρμα ουσιαστικής και αμφίδρομης επικοινωνία με το νησί όχι μόνο των Σαμίων αποδήμων, αλλά και ολόκληρης της απανταχού ομογένειας.  

Όλοι οι προηγούμενοι μήνες ήσαν πολύ δύσκολοι για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, που αποτέλεσαν τους πρώτους κυματοθραύστες του προσφυγικού-μεταναστευτικού κύματος. Μόνο απ’τη Σάμο πέρασαν 170.00 πρόσφυγες -5 φορές ο πληθυσμός του νησιού! Η Τ.Α. απέδειξε και στην περίπτωση αυτή την ικανότητά της να διαχειρίζεται κρίσεις με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Ιδιαίτερα πρέπει να εξάρω, σε ό,τι αφορά τη Σάμο, την πολύτιμη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε καθημερινή βάση. 

Μέχρι σήμερα, η Πολιτεία το χειρίστηκε ερήμην ουσιαστικά της Τ.Α. Κι αυτό είναι λάθος. Μόνο η ενεργή συμμετοχή και συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην όλη διαχείριση του ζητήματος μπορεί να εγγυηθεί βιώσιμο σχεδιασμό και αξιόπιστες επιλογές. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει η κεντρική εξουσία. 

Η Τ.Α. υπήρξε πάντοτε ο φτωχός συγγενής ενός κράτους που παραμένει συγκεντρωτικό, γιατί ήταν κατά παράδοση πελατειακό… Η κατάσταση αυτή δεν έχει αλλάξει σήμερα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελθείσες πολιτικές αποκέντρωσης. Επιπλέον, η δημοσιονομική στενότητα καθιστά το έργο μας ακόμα πιο δύσκολο. Πιστεύω ότι το Συνέδριό μας θα αποτελέσει μια θεσμική παρέμβαση, που θα αποτυπώνει με ενάργεια την πραγματική διάσταση του ρόλου της Τ.Α. στη σύγχρονη πραγματικότητα, τις ανάγκες, τις διεκδικήσεις, τις φιλοδοξίες μας. Μαζί θα στείλουμε το μήνυμα ότι η Αυτοδιοίκηση θέλει και μπορεί να παίξει ρόλο ευρύτερο, ουσιαστικότερο, αποφασιστικότερο στη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής για τον τόπο. 

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη και το Διοικητικό Συμβούλιο που επέλεξαν τη Σάμο (1.300 μέτρα από την Τουρκία) για τη διοργάνωση αυτής της θεσμικά σημαντικής εκδήλωσης. 

Για τον κ. Κουρουμπλή που μας κάνει την τιμή να είναι στο νησί μας  τα αιτήματά μας είναι αυτονόητα:

- ενίσχυση του προσωπικού  με κάμψη των μνημονιακών υποχρεώσεων, δεδομένης  της  αύξησης των απορριμμάτων κατά 200%, ειδικά στα υλικά συσκευασίας και της αδυναμίας  κάλυψης των βασικών αναγκών της κοινωνίας μας. 

- δημιουργία στο  Κέντρο προσφύγων ενός έργου ύδρευσης, ξεχωριστής σύνδεσης υδροδότησης, ένα έργο της τάξεως του μισού εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο έχουμε ήδη ζητήσει αρμοδίως και το οποίο θα εγγυηθεί την σταθερή παροχή νερού προς τους πρόσφυγες αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα χρήσης του νερού όλη την ημέρα που έχουν οι δημότες".
 





Φωτογραφίες: Michalis Aggelopoulos/Facebook



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video