Στις 30/6/2016 στην αίγλη Ζαππείου, παρουσία του Αναπληρωτή Πρύτανη Διεθνών Συνεργασιών, Φοιτητικών Θεμάτων και Θεμάτων Αποφοίτων, Αναπληρωτή Καθηγητή Σπύρου Συρόπουλουπραγματοποιήθηκε, για 6η συνεχή χρονιά, ο διαγωνισμός Ecotrophelia 2016.
Πρόκειται για ένα διαγωνισμό όπου έλληνες φοιτητές από ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρα δημιουργούν και παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για νέα προϊόντα διατροφής. Ο διαγωνισμός πλέον έχει αναβαθμισθεί και συμμετέχουν σε αυτόν όλα τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας (σύνολο 16 προϊόντων).
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (ΤΕΤΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε με τα ακόλουθα 3 προϊόντα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με 3 ελληνικές εταιρείες τροφίμων, και έμφαση στις τοπικές πρώτες ύλες του Αιγαίου. Εξ αυτών το προϊόν AEGEANPUFFS, με επιβλέποντα καθηγητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος κο Χαράλαμπο Καραντώνη σε συνεργασία με την Ελληνική - Πολυεθνική εταιρεία Chipita, βραβεύθηκε στον διαγωνισμό με το βραβείο ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΛΑΝΟΥ MARKETINGΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ (βραβείο που αποδεικνύει την εξαιρετική στόχευση στην αγορά και τον καταναλωτή των παραγόμενων προϊόντων από το ΤΕΤΔ).
Τα προϊόντα του Τ.Ε.Τ.Δ. ήταν τα ακόλουθα:
BLACKWAVES (καινοτόμο snackτης Λήμνου!).
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό, καινοτόμο, οικολογικό snack έτοιμο προς κατανάλωση με χρήση Λημνιακών κυρίως πρώτων υλών. Τα κύρια συστατικά του είναι αλεύρι Μαυραγάνι Λήμνου, τυρί καλαθάκι Λήμνου, λιναρόσπορο, ελιές από Μυτιλήνη, και βιολογικά εκχυλίσματα βοτάνων Οι Λιόλιου Αντωνία, Μαυροπούλου Ραφαέλα, Ντρίγιος Ιωάννης, Ντρίγιου Βάια με τη βοήθεια του Καθ. Κουτελιδάκη Αντώνη και την υποστήριξη της Λημνιακής εταιρείας παραδοσιακών προϊόντων ΧΡΥΣΑΦΗΣ Α.Ε. δημιούργησαν το εν λόγω νόστιμο υγιεινό, διατροφικό σνακ.
AEGEANPUFFS(καινοτόμο γαριδάκι):
Πρόκειται για ένα καινοτόμο snack (γαριδάκι) φτιαγμένο 100% από πρώτες ύλες από τα νησιά του Αιγαίου. Με αλεύρι ολικής άλεσης από την Λήμνο, βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την Μυτιλήνη, τυρί μελίχλωρο από την Λήμνο και νιώτικο σκοτύρι από την Ίο.Οι Καραμανάβη Δάφνη, Ντζάθα Χριστίνα, ΠαράκατηΜαρία, Στέφου Ιφιγένεια με την βοήθεια τουΚαθ. Καραντώνη Χαράλαμπουκαι την υποστήριξη της CHIPITAS.A.δημιούργησαν ένα αρκετά ανταγωνιστικό προϊόν.
SIXSTICKS (μπάρα δημητριακών):
Πρόκειται για ένα προϊόν με πρώτες ύλες κυρίως από το νησί της Χίου. Είναι ένα έτοιμο προς κατανάλωση επιδόρπιο με μανταρίνι και μαστιχόνερο, αλεύρι ρεβιθιού, νιφάδες κεχριού, σπόρους Chia, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λιαστή ντομάτα και βασιλικό.Το προϊόν δημιουργήθηκε από τους φοιτητέςΔεδούση Μαρία, Κωστάκης Αριστείδης, μαμουδάκηΠινελόπη με τη βοήθεια της Καθ.Νασοπούλου Κων/ναςκαι την υποστήριξη της εταιρείας MEDEERRAS.A.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Σπύρος Συρόπουλος, μαζί με την Υφυπουργό Βιομηχανίας κ Θεοδώρα Τζάκρη και εκπροσώπους Πρυτανικών Αρχών τόνισε «τη μεγάλη οικονομική σημασία των προϊόντων διατροφής στην Μεσόγειο, ήδη από την αρχαιότητα και την ανάγκη να επενδύσουμε σε νέους καταρτισμένους επιστήμονες, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, μέσω ενός ανταγωνιστικού κλάδου της οικονομίας».
Η πρωτοβουλία συμμετοχής του ΤΕΤΔ στον διαγωνισμό υλοποιείται 6 συνεχή έτη στα πλαίσια του μαθήματος της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, με επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή των ομάδων τον Αναπληρωτή καθηγητή Δημήτρης Σκάλκο.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου