Ξεκίνησε η πρώτη φάση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που για έκτη συνεχή χρονιά υλοποιείται από το Δήμο Λήμνου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στο σύνολό του το πρόγραμμα, περιλαμβάνει ψεκασμούς και χρήση υπολειμματικών φαρμάκων για την καταπολέμηση των προνυμφών ανάμεσα στους ψεκασμούς. Το πρόγραμμα όπως πληροφορούμαστε, θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα ολοκληρωθεί στις 30 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να καλυφθούν κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Λήμνου.
Στις υποχρεώσεις τις εταιρείας είναι ο ψεκασμός σε όλα τα χωριά της Λήμνου, μετά από συνεργασία με τον εκάστοτε πρόεδρο, αλλά και στην πόλη της Μύρινας, δυο φορές το μήνα. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί και επιτροπή επίβλεψη, η οποία αποτελείτε από τον Αντιδήμαρχο κ. Μοσχάκη, την υπάλληλο του Επαρχείου κ. Κατακουζινού και τον γεωπόνο κ. Καράμαλη
Θυμίζουμε ότι μετά από έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, είχε παρατηρηθεί ότι στη Λήμνο, απαντώνται τρία κυρίως γένη κουνουπιών.
Α) Aedes : Τα κουνούπια που ανήκουν σε αυτό το γένος , προκαλούν ιδιαιτέρως έντονη ενόχληση, τόσο κατά την ώρα της ανατολής, όσο και της δύσης. Έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να πετούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων. Διαφέρουν από το κοινά κουνούπια, γιατί ο θώρακάς τους έχει χρώμα ασημί. Είναι φορείς του Δάγκειου πυρετού, αλλά και διαφόρων εγκεφαλίτιδων.
Αναπαράγονται τόσο σε ορυζώνες, όσο και σε φυσικά συστήματα, σε αλμυρά έλη, σε δεξαμενές βρόχινου νερού μετά από πλημμύρες.
Οι προνύμφες τους ζουν 5-10 ημέρες και τα τέλεια έντομα 20-40 ημέρες.
Β) Anopheles : Σε αυτό το γένος ανήκουν τα κουνούπια που μεταδίδουν την Ελονοσία. Όλη την ημέρα αναπαύονται και τη νύκτα δραστηριοποιούνται. Έχουν τη δυνατότητα να πετούν σε απόσταση μέχρι 2-3 χιλιόμετρα. Όταν κάθονται, η προβοσκίδα τους, το κεφάλι και το σώμα τους, ευρίσκεται σε μία ευθεία, αυτή δε η στάση τους είναι που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα άλλα γένη.
Τα αρσενικά κρέμονται κάτω από τα φύλλα των φυτών και ρουφούν τους χυμούς τους και τα θηλυκά επιδίδονται στο να ρουφούν το αίμα.
Οι τόποι αναπαραγωγής τους είναι οι ορυζώνες και τα φυσικά συστήματα. Ζουν από 18 ημέρες έως και 4-5 εβδομάδες.
Γ) Culex : Λέγεται και ασιατικό κουνούπι, δραστηριοποιείται και γίνεται έντονα ενοχλητικό τη νύκτα. Δύναται να πετά σε απόσταση έως 1,5 χιλιόμετρα. Είναι το κοινό κουνούπι. Η προβοσκίδα του είναι διακεκομμένη και προς τα κάτω. Τα αυγά του τα τοποθετεί κατά ομάδες στην επιφάνεια του νερού, ζει 10-15 ημέρες και μεταδίδει εγκεφαλίτιδες και φιλαρίαση. Αναπαράγεται στο αστικό σύστημα, δηλαδή όπου υπάρχουν εστίες υψηλού οργανικού υλικού, όπως βόθροι, κτηνοτροφικά λύματα, κ.λ.π..
Όλα τα γένη που αναφέραμε πιο πάνω, είναι υπεύθυνα για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ελονοσία έχει ταλαιπωρήσει από χρόνια πριν τον ανθρώπινο πληθυσμό και εξακολουθεί μέχρι σήμερα, παρά τη πρόοδο της επιστήμης, να στέλνει στο θάνατο κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους.
Δεν μεταδίδουν μόνο την ελονοσία που ωφείλεται στο πλασμώδιο του Λαβεράν, αλλά είναι και φορείς ή μεταδίδουν ιούς που προκαλούν , τον κίτρινο και το δάγκειο πυρετό, τη φιλαρίαση, διάφορες εγκεφαλίτιδες, όπως τον Ιό του Δυτικού Νείλου, τον Ιό του Chikungunya που είναι μία νέα μορφή ελονοσίας και απειλεί τους ανθρώπους.
Αυτή τη μορφή την προκαλεί το παράσιτο Plasmodium knowlesi , που και πάλι τα κουνούπια είναι οι φορείς και μεταδότες, πιστευόταν δε μέχρι σήμερα, ότι προσέβαλλε μόνο τους πιθήκους μακάκους, αλλά βρέθηκε να έχει προσβάλλει και ανθρώπους στη Μαλαισία, έχει την ικανότητα να αναπαράγεται κάθε 24 ώρες μέσα στο αίμα και γι αυτό καθιστά τη λοίμωξη θανατηφόρα.
Η εξάπλωση των ασθενειών αυτών είναι πολύ γρήγορη σήμερα, διότι τα ταξίδια με το αεροπλάνο, εισάγουν ασθενείς ανθρώπους και μολυσμένα κουνούπια από τη μία χώρα στην άλλη.
Πώς επηρεάζουν αλήθεια την οικονομία ενός τόπου, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, και η απάντηση έχει ως εξής:
Όλα τα κουνούπια με τα ενοχλητικά τσιμπήματά τους είναι υπεύθυνα για την οικονομία ενός τόπου όπου ζουν και αναπαράγονται διότι:
α) Προκαλούν την ασθένεια και το θάνατο των ανθρώπων ή των ζώων, που εκτός από την απώλειά τους, υπάρχουν και οικονομικά επακόλουθα.
β) Είναι η αιτία και η αφορμή να καθυστερεί η εκτέλεση διαφόρων γεωργικών εργασιών (π.χ. ορυζώνες).
γ) Δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση και διαμονή των ανθρώπων σε ένα χώρο που θα επιθυμούσαν να ζήσουν και
δ) Αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα της τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου εάν αυτός, όσο κατάλληλος και να είναι γι αυτό το σκοπό, ευρίσκεται κοντά στους τόπους αναπαραγωγής και δραστηριοποίησης τους.
Τα κουνούπια δεν τσιμπούν μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα, άλλωστε όπως είπαμε πιο πάνω, αναπαράγονται και σε κτηνοτροφικά λύματα.
Πρόσφατα μία διεθνής επιστημονική ερευνητική ομάδα στο Σιάτλ, υπό τον καθηγητή Αντρέα Κρισάντι, πέτυχε να δημιουργήσει κουνούπια γενετικώς τροποποιημένα, σε εργαστηριακό πείραμα, τα οποία φέρουν γονίδια, ανθεκτικά στη θανατηφόρο νόσο της ελονοσίας για τα οποία υπάρχει η ελπίδα ότι θα εξαλείψουν τα κουνούπια φορείς της ασθένειας.
Όμως το κατά πόσο θα γίνει κοινωνικά αποδεκτό, λόγω της καχυποψίας που υπάρχει για τα γενετικώς τροποποιημένα, είναι ένα σοβαρό ερώτημα.
Προστασία
Για να προστατευθούμε, όσο τούτο είναι δυνατόν, πρέπει να μειώσουμε ή να εξαφανίσουμε το αίτιο που προκαλεί όλες τις πιο πάνω αναφερόμενες ασθένειες.
Δηλαδή να εξαφανίσουμε τους πληθυσμούς των κουνουπιών, αυτό όμως δεν είναι δυνατόν, συνεπώς πρέπει να τους περιορίσουμε.
Ο περιορισμός όμως αυτός μπορεί να γίνει όταν όλοι μαζί, πολίτες και πολιτεία βοηθήσουμε παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα.
Από τη πλευρά της πολιτείας θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρχει ενημέρωση και ύστερα παρακολούθηση με διάφορα προγράμματα ελέγχου των πληθυσμών και επέμβαση με κατάλληλα φάρμακα για κάθε περίπτωση χωριστά και όπου επιβάλλετε τούτο. Διενέργεια ελέγχων και επιβολή προστίμων εφ’ όσον εντοπίζονται δημιουργούμενες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, από παράνομες δραστηριότητες, όπως ανοικτοί αγωγοί ομβρίων υδάτων , παράνομη επιφανειακή διάθεση λυμάτων κατοικιών, βιοτεχνιών, εργοστασίων κ.λ.π.
Από τη πλευρά των πολιτών:
Περιορίζουμε τις εστίες μόλυνσης στο περιβάλλον που ζούμε .
- Διατηρούμε όλα τα δοχεία νερού ή άλλων υγρών ανάποδα για να μη μαζεύουν νερό της βροχής, ή τα καλύπτουμε με κάποιο κάλυμμα.
- Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες μας τακτικά.
- Απομάκρυνση ή κάλυψη των μεταχειρισμένων και μη χρησιμοποιουμένων ελαστικών αυτοκινήτου.
- Καθαρισμός στα λούκια της βροχής, από τα φύλλα.
- Κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων με κατάλληλες σίτες.
- Τακτικός καθαρισμός στις ποτίστρες των ζώων και ανανέωση του νερού.
- Επισκευή στις βρύσες της αυλής μας που στάζουν.
- Αντικατάσταση στους σπασμένους σωλήνες, που έχουν διαρροή.
- Συνεχής λειτουργία φίλτρων σε πισίνες και άλλες διακοσμητικές κατασκευές που διατηρούν στάσιμα νερά π.χ. συντριβάνια.
Αποφεύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι
- Χρησιμοποιούμε προστατευτικά αντικουνουπικά πλέγματα στα ανοίγματα του σπιτιού, όπως σε παράθυρα, αεραγωγούς, φεγγίτες κ.α., με κατά περιόδους έλεγχο, συντήρηση και επισκευή όπου χρειάζεται.
- Χρήση κουνουπιέρας όπου αυτό είναι απαραίτητο.
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού, όπου αυτό υπάρχει, για να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, που να αποτελέσουν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
- Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων για τη μείωση της θερμοκρασίας και την μείωση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.
- Όπου είναι αναγκαίο το κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων για να μην βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
- Επειδή οι λαμπτήρες κιτρίνου χρώματος προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια, γι’ αυτό τους χρησιμοποιούμε για το φωτισμό των εξωτερικών χώρων.
Πως αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών
- Εντομοαπωθητικά. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά και στο ακάλυπτο δέρμα αλλά και πάνω από τα ρούχα μας.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χημικές και φυσικές ουσίες. Όπως π.χ. το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου και άλλα αιθέρια έλαια τα οποία όμως έχουν μειωμένη εντομοαπωθητική δράση.
Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται επάνω από τα αντηλιακά και να μην έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης.
Σε κάθε περίπτωση τηρούμε της οδηγίες του κατασκευαστή για δική μας προφύλαξη.
- Εντομοκτόνα αέρος. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα αέρος τα οποία περιέχουν πυρερυθρίνες. Αυτές είναι ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και χάνουν τον προσανατολισμό τους. Στο εμπόριο θα τα βρούμε σαν αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενα διαλύματα, σπιράλ κ.α.
Δεν τα εφαρμόζουμε στο δέρμα μας και ακολουθούμε και εδώ τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Χρησιμοποιούμε ρούχα τα οποία καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα μας, π.χ. παντελόνια, μακριά μανίκια κ.λ.π. ανοιχτόχρωμα ρούχα και φαρδιά.
- Λιγότερο χρόνο σε έκθεση στα κουνούπια. Τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν το χάραμα και το σούρουπο, λίγα τσιμπούν όλο το εικοσιτετράωρο, οπότε φροντίζουμε ώστε να είμαστε λιγότερο χρόνο εκτεθειμένοι.
Παίρνοντας όλα τα πιό πάνω μέτρα, τόσο η πολιτεία, όσο και οι πολίτες, μειώνουμε τον κίνδυνο της προσβολής από τις ασθένειες, που φορείς και μεταδότες είναι τα κουνούπια.
Πληροφορίες Παρθενία Καζαντζόγλου – Αθανασοπούλου Γεωπόνος
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου