Της Ανθής Παζιάνου
Tους ευρωπαϊκούς πόρους για όλα τα νησιά της αρμοδιότητάς της αξιοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με προσκλήσεις και εντάξεις έργων ύψους 60 εκατ. ευρώ για όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ιδιαίτερα οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου βιώνουμε, αποτελεί χρέος και ευθύνη να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε δυνατότητα, θεσμική ή οικονομική, για να ενισχύσουμε κάθε αναπτυξιακή διαδικασία. Σταθερά εργαζόμαστε για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η συνεργασία των δύο βαθμίδων αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και όσων μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη των ανθρώπων των νησιών μας», λέει στην «Κ» η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.
Ειδικότερα, από τον περασμένο Μάιο και με κορύφωση τον τρέχοντα Αύγουστο έχουν ενεργοποιηθεί έξι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ύψους 41,225 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020». Σε 7 μικρότερα νησιά –Αγιο Ευστράτιο, Θύμαινα, Ικαρία, Λήμνο, Οινούσσες, Φούρνους και Ψαρά– δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ύψους 12,5 εκατ. ευρώ για έργα οδικού δικτύου (3,73 εκατ. ευρώ) και αντιπλημμυρικής προστασίας, διευθέτησης και απορροής υδάτων (8,7 εκατ. ευρώ). Δύο μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, η Μυτιλήνη και η Χίος, μέσω των οικείων δήμων ή των εφορειών αρχαιοτήτων, δύνανται να χρηματοδοτηθούν για έργα βιώσιμης αστικής ανάπλασης ύψους 11,95 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών προσπελασιμότητας, την προστασία πολιτιστικών και ιδιαιτέρων ιστορικών στοιχείων που είναι συνδεδεμένα με τον αστικό ιστό, καθώς και έργα αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων, έργα βιοκλιματικής ανάπλασης. Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε για τρίτη φορά πρόσκληση για την αναβάθμιση των υποδομών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Η πρώτη πρόσκληση που είχε προϋπολογισμό 3.350.000 ευρώ ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 με χρονικό διάστημα υποβολής προτάσεων έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2016, στην οποία από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση. Η δεύτερη πρόσκληση είχε και πάλι προϋπολογισμό 3.350.000 ευρώ και προθεσμία λήξης υποβολής προτάσεων τις 9 Ιουνίου 2017. Στην πρόσκληση αυτή υποβλήθηκε μία μόνον πρόταση ύψους 450.000 ευρώ για αγορά στεφανιογράφου στο νοσοκομείο της Χίου, για την οποία τον Ιούλιο του 2017 εκδόθηκε από την περιφερειάρχη σχετική απόφαση ένταξης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρούσας, τρίτης πρόσκλησης ανέρχεται στα 2,9 εκατ. ευρώ, με δικαιούχους και πάλι όλα τα νοσοκομεία των νησιών Β. Αιγαίου και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει την 10η Νοεμβρίου 2017. Η κ. Καλογήρου δήλωσε σχετικά: «Τα νοσοκομεία των νησιών μας έχουν μεγάλες ανάγκες χρηματοδοτικών πόρων, ιδίως για να αποκτήσουν σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Αναμένουμε την ανταπόκριση των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων».
Εργα προβλέπονται και για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ύψους 4 εκατ. ευρώ, και αφορούν την προμήθεια εξοπλισμού του πανεπιστημίου και τη δυνατότητα εφαρμογής εξειδικευμένου ερευνητικού έργου. Επίσης προβλέπονται 1,7 εκατ. ευρώ στους δήμους της Περιφέρειας για αγροτική οδοποιία. Σημαντική κρίνεται και η πρόσκληση για έργα ύψους 6,25 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, ενώ η επιλογή των έργων θα γίνει με κριτήρια εισοδηματικά, τιμής ζώνης κ.λπ.). Τέλος, 1,8 εκατ. ευρώ προβλέπονται για τη δημιουργία και αναβάθμιση υποδομών πρόνοιας, κοινωνικής φροντίδας και χώρων δομών υγιεινής για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Οι εντάξεις έργων
Στο ίδιο επιχειρησιακό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί πλέον έργα ύψους 18,3 εκατ. ευρώ: 145.000 ευρώ θα δοθούν για μέτρα προστασίας του πόσιμου νερού στη Σάμο και τη Λήμνο για την αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων, 255.000 ευρώ για την προστασία από την υφαλμύρωση που θα υλοποιήσει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (διάρκεια 40 μήνες, από 30.11.2017 έως 30.3.2021), 6 εκατ. ευρώ για το δίκτυο αποχέτευσης και την επεξεργασία λυμάτων Αγιάσου Λέσβου. Επίσης θα δοθεί 1,5 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με δικαιούχο το οικείο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, και για την παρουσίαση και ανάδειξη των οικοσυστημάτων της Περιφέρειας· 1,54 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δικτύου σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών στο νησί της Σάμου «HIKE Samos» και έργα ανάδειξης φυσικού τοπίου της περιοχής Σπηλιά Πυθαγόρα, με δικαιούχο τον Δήμο Σάμου· 6,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης Μυτιληνιών-Σάμου, τροφοδοσία δεξαμενών Ψαρόπετρας και αντικατάσταση δικτύου τροφοδοσίας δεξαμενής στο Καμίνι Χίου, αγωγούς ύδρευσης σε Μυτιλήνη και Αγία Παρασκευή Λέσβου· 347.884,70 ευρώ για την προστασία, φύλαξη και αναβάθμιση του διατηρητέου μνημείου της φύσης «Δάσος Ράντη» Ικαρίας, ενώ 45.000 ευρώ θα δοθούν για το έργο της αντιμετώπισης φαινομένων ξηρασίας και λειψυδρίας.
Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου