Το γύρο του κόσμου κάνει από χτες η φωτογραφία του εντυπωσιακού μετεωρολογικού φαινομένου Brocken spectre ("φάντασμα" του Μπρόκεν) που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό στη Σάμο στις 18 Νοεμβρίου ο Γρηγόρης Κουλουριώτης!
Η φωτογραφία που τραβήχτηκε υπό ομιχλώδεις συνθήκες κοντά στην κορυφή του όρους Καρβούνης, σε υψόμετρο περίπου 1.050 μέτρων, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα "Earth Science Picture of the Day" της αμερικανικής Ένωσης Πανεπιστημιακής Έρευνας του Διαστήματος (Universities Space Research Association).
Στη σελίδα αυτή δημοσιεύονται φωτογραφίες με εντυπωσιακά καιρικά και γεωλογικά φαινόμενα μαζί με εξηγήσεις των φαινομένων αυτών από ειδικούς, όπως ο επιστήμονας της NASA, Jim Foster, στην περίπτωση της φωτογραφίας από τη Σάμο.
Το φαινόμενο Brocken συγκεκριμένα έκανε την εικόνα του Γρηγόρη Κουλουριώτη να εμφανιστεί μπροστά του μέσα σε πολύχρωμους δακτυλίους!
Ο Γρηγόρης Κουλουριώτης περιγράφει στα αγγλικά τη μοναδική εμπειρία που είχε στα ορεινά της Σάμου και ο Jim Foster προσθέτει τη επιστημονική εξήγηση: "The photo above shows an eye-catching Brocken spectre as viewed while I was hiking the Ampelos massif (Mt. Karvounis) on Samos Island, Greece. Fog enveloped me on my approach to the summit and suddenly my image was floating in the mist, surrounded by rings of different colors.
Diffraction of sunlight in minute fog droplets is responsible for this phenomenon, which is often seen in mountainous terrain when clouds form below the level of the observer.
His shot was taken near the summit of Mt. Karvounis, at approximately 3,445 ft (1,050 m), on November 18, 2017."
Μία επιστημονική εξήγηση του φαινομένου "Brocken spectre" στα ελληνικά έδωσε το 2016 ο Σαμιώτης Μανώλης Θράβαλος με αφορμή δικές του φωτογραφίες από το φαινόμενο στο κάστρο της Λουλούδας στη δυτική Σάμο: "Η ονομασία "Brocken Spectre" ή στα ελληνικά "το Φάντασμα του Μπρόκεν" προέρχεται από την κορυφή Brocken της Γερμανίας με τον μύθο να αναφέρει ότι ένας αναρριχητής τρόμαξε τόσο πολύ βλέποντας την ανθρώπινη μορφή με το φωτοστέφανο (Glory) στην ομίχλη, που έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε. Στην ουσία τρόμαξε από την ίδια του την σκιά, μιας και το "Brocken Spectre" είναι το αποτέλεσμα της σκιάς του ίδιου του παρατηρητή πάνω στην ομίχλη. Λόγω της σχετικής διαφάνειας της ομίχλης, η σύγκριση της σκιάς με τα φυσικά αντικείμενα που φαίνονται μέσα από αυτήν, όπως πχ τα υποκείμενα δέντρα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός τρομαχτικού μεγέθους, κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο λόγω προοπτικής".
Μάλιστα μία φωτογραφία του Μανώλη Θράβαλου από το κάστρο της Λουλούδας είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα "Earth Science Picture of the Day".
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου