Περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους τους πρώτους εφτά μήνες του 2018. Το ζοφερό ορόσημο σημειώθηκε καθώς πάνω από 850 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθιστώντας το πέρασμα της Μεσογείου το πιο θανατηφόρο σε όλο τον κόσμο.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο ρυθμός των θανάτων αυξάνεται, παρότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με περασμένες χρονιές. Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος, σχεδόν οι μισοί από όσους τη διέσχισαν πέρυσι την ίδια περίοδο, αριθμός που φτάνει στα ίδια επίπεδα με την περίοδο πριν από το 2014. Ωστόσο, 1 στους 31 ανθρώπους που επιχείρησαν το ταξίδι αυτό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχασε τη ζωή του ή αγνοείται, σε σύγκριση με 1 στους 49 κατά τη διάρκεια του 2017.
«Η Υ.Α. καλεί τα κράτη και τις αρχές που βρίσκονται κατά μήκος των οδών διέλευσης να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο προκειμένου να εξαρθρώσουν και να ανακόψουν τη δράση των δικτύων διακινητών», ανέφερε ο Vincent Cochetel, Ειδικός Απεσταλμένος της Υ.Α. για τη Μεσόγειο. «Για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα πρέπει να αξιοποιούνται μέτρα κατάλληλα και αναγκαία, ώστε να μπορούν να αποδοθούν ευθύνες σε όσους προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από την εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων».
Οι διακινητές εκμεταλλευόμενοι τους ανθρώπους, αναφέρεται ότι οργανώνουν όλο και πιο ριψοκίνδυνα ταξίδια σε όλο και πιο επικίνδυνες και επισφαλείς βάρκες, τις οποίες υπερφορτώνουν με επιβάτες και τις αφήνουν να πλέουν στη θάλασσα με την ελπίδα ότι θα διασωθούν εγκαίρως.
Εάν δε ληφθούν περαιτέρω μέτρα, περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να χαθούν στη θάλασσα τους επόμενους μήνες, καθώς οι διακινητές προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που η Ιταλία δεχόταν τον μεγαλύτερο αριθμό των αφίξεων, η Ισπανία είναι πλέον ο βασικός προορισμός, με περισσότερους από 23.500 ανθρώπους να έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης, σε σύγκριση με 18.500 αφίξεις στην Ιταλία και 16.000 στην Ελλάδα.
Τον Ιούλιο, η Υ.Α. απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, αφού είχαν τεθεί διάφοροι νομικοί και τεχνικοί περιορισμοί στα σκάφη των ΜΚΟ που επιχειρούσαν να διασώσουν ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Νωρίτερα φέτος, κάποια πλοία που μετέφεραν διασωθέντες είχαν αναγκαστεί να παραμείνουν εν πλω για μέρες γιατί δεν έγιναν δεκτές αρχικά κάποιες ευκαιρίες για αποβίβασή τους. Η ενίσχυση της δυνατότητας έρευνας και διάσωσης και ένας σαφής και προβλέψιμος μηχανισμός αποβίβασης είναι θεμελιώδη στοιχεία του κοινού Σημειώματος που συνέταξε η Υ.Α. μαζί με τον Δ.Ο.Μ., όπου απευθύνουν έκκληση για μια περιφερειακή, κοινή διαδικασία για τη διάσωση ζωών στη Μεσόγειο.
«Εάν δεν υπάρξει ένας αρμονικός και κοινός τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά, που να φέρνει μαζί τα παράκτια κράτη και τους βασικούς φορείς του ναυτικού και ναυτιλιακού χώρου, είναι σίγουρο ότι θα δούμε να συνεχίζεται η τραγωδία στη Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Cochetel. «Καθώς τόσες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε διαβεβαιώσεις στους κυβερνήτες των σκαφών ότι θα μπορούν να αποβιβάσουν τους διασωθέντες και ως εκ τούτου να διασφαλίσουμε την προστασία της θεμελιώδους αρχής της διάσωσης ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα».
Οι Σύροι πρόσφυγες αποτελούν την εθνικότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό αφίξεων φτάνοντας στο 13,5% επί του συνόλου των νέων θαλάσσιων αφίξεων στην Ευρώπη. Αυτό καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση παγκοσμίως συνεχίζουν να βρίσκονται σε απόγνωση. Η Υ.Α. καλεί για μια ακόμη φορά τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες εκτοπισμού που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να επιχειρούν όλο και πιο ριψοκίνδυνα και επισφαλή ταξίδια.
The post Η Υ.Α. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν χαθεί στην Μεσόγειο appeared first on Ικαριακή Ραδιοφωνία.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου