Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 9 Αυγούστου η περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου στη Λήμνο.
Στη διάρκεια της περιοδείας, μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ, επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Λήμνου, αλλά και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δήμου. Από τις συζητήσεις αναδείχτηκαν τα ζητήματα της κρατικής υποχρηματοδότησης του Δήμου με αποτέλεσμα να έχει σήμερα σοβαρό έλλειμμα στον προϋπολογισμό, αλλά και της έλλειψης σε μόνιμο προσωπικό που φτάνει στο 30% του συνόλου των εργαζομένων στο Δήμο. Όπως είπαν οι εργαζόμενοι, σοβαρές είναι οι ελλείψεις τόσο σε εργατοτεχνικό προσωπικό, όσο και στις υπηρεσίες της πολεοδομίας και των μηχανικών όπου λείπουν σημαντικά τμήματα, όπως αυτά των μελετών και των κατασκευών.
Επίσης τέθηκε το θέμα της κατασκευής κτηρίου στο οποίο θα συστεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε όλη τη Μύρινα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των δημοτών αλλά και των εργαζομένων στο Δήμο.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι τα προβλήματα που αναφέρθηκαν έχουν ως αιτία τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου που, εκτός των άλλων, έχουν μετατρέψει τους Δήμους και την Τοπική Διοίκηση σε μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης που λειτουργούν με αυξημένες αρμοδιότητες χωρίς την κρατική χρηματοδότηση και κατευθύνονται να λειτουργούν με βάση τους φόρους και τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλουν στους δημότες. Αυτή είναι και η ουσία του σχεδίου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, είπε, και όχι η απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές που προβάλλεται αποπροσανατολιστικά από κυβέρνηση και κόμματα του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ ψήφισε την απλή αναλογική, αλλά ενημερώνει και τους εργαζόμενους ποιο είναι το σπουδαιότερο που θέλουν να πετύχουν με το νόμο αυτό.
Εκτός των άλλων, ο Δήμαρχος του νησιού μετέφερε στο βουλευτή του ΚΚΕ τα παράπονα των επαγγελματοβιοτεχνών του νησιού για τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο έγινε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας σε ορισμένες επιχειρήσεις του νησιού, και ότι λειτούργησαν ως φοροεισπραχτικός μηχανισμός κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις..
Από την επίσκεψη του βουλευτή στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στη Μύρινα ήταν χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα του ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας στο νησί, όπου στο 4% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, η 1 στις 3 κυρίως μικρές επιχειρήσεις, είχαν ανασφάλιστους τους εργαζόμενους.
Από τους εργαζόμενους του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ, τέθηκε ξανά το πρόβλημα με την υποβάθμιση της υπηρεσίας σε αποκεντρωμένη υπηρεσία του ΕΦΚΑ Μυτιλήνης, στην οποία επιμένει η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των κατοίκων. Η υποβάθμιση αυτή θα σημάνει μείωση του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων και ταλαιπωρία των κατοίκων που θα αναγκάζονται να μετακινούνται στη Λέσβο για τις ασφαλιστικές τους υποθέσεις.
Επίσης τέθηκε το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης λειτουργίας εξεταστικής επιτροπής ΚΕΠΑ στη Λήμνο με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε έξοδα και ταλαιπωρία όσοι δικαιούνται και αυτά τα πετσοκομμένα από την κυβέρνηση προνοιακά επιδόματα.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το νοσοκομείο του νησιού, όπου ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και της Ένωσης Ιατρών του νοσοκομείου, για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα εκεί. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των ιατρών έθεσαν ως κύριο πρόβλημα τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό με σπουδαιότερες εκείνες του χειρούργου, του αναισθησιολόγου και του γυναικολόγου. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών, ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι περιπτώσεις του αναισθησιολόγου που αναγκάστηκε να βρίσκεται επί 47 συνεχόμενες ημέρες σε εφημερία, λόγω έλλειψης δεύτερου αναισθησιολόγου, το ότι τα περισσότερα περιστατικά που χρειάζονται χειρουργείο δεν γίνονται στο νοσοκομείο λόγω έλλειψης δεύτερου χειρούργου και διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όπως το ίδιο γίνεται και με την πλειοψηφία των τοκετών. Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο ανέφερε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ακούν ότι προκηρύσσονται θέσεις γιατρών για το νοσοκομείο, αλλά γιατρούς δεν βλέπουμε, όπως είπε. Πάντως τέθηκε και το θέμα των κινήτρων για να έρχονται γιατροί στο νοσοκομείο ενός ακριτικού νησιού με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, που κυρίως θα πρέπει να είναι οικονομικά. Με τους πετσοκομμένους μισθούς των μονίμων γιατρών και ακόμα χειρότερα των επικουρικών που καθυστερούν κιόλας να τους πληρώσουν, είναι επόμενο να μην δηλώνουν προτίμηση στο νοσοκομείο της Λήμνου, είπαν.
Στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ με το διοικητή του νοσοκομείου, αλλά και με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Μυτιλήνης που βρισκόταν εκεί, συζητήθηκε τόσο το ζήτημα των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, όσο και το ζήτημα λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τμήματος αιμοληψίας για την άμεση κάλυψη σε αίμα έκτακτων καταστάσεων που απαιτούν τα σωματεία εργαζομένων του νησιού. Ο διοικητής του νοσοκομείου παρέπεμψε τα αιτήματα για συζήτηση με τους φορείς στη μελλοντική αναμόρφωση του Οργανισμού του νοσοκομείου, όταν το αποφασίσει ο Υπουργός Υγείας. Πάντως, οι εργαζόμενοι λένε ότι το αίτημα της αναμόρφωσης του Οργανισμού του νοσοκομείου έχει τεθεί από το 2013 και μέχρι τώρα μετατίθεται συνέχεια «στις καλένδες».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού εξήρε τον ηρωισμό των γιατρών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα περιστατικά παρά τις ελλείψεις, είπε ότι τα προβλήματα οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει την υγεία ως κοινωνικό αγαθό, αλλά με τη λογική του «κόστους-οφέλους» όπως θέλει το κεφάλαιο, υποχρεώνοντας τα νοσοκομεία να λειτουργούν με όρους επιχείρησης που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό και εξοπλισμό από τις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων και των ασθενών.
Ακολούθως επισκέφθηκαν την Πυροσβεστική, όπου και εκεί προβλήθηκαν οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό (χρειάζονται τουλάχιστον 5 ακόμα μόνιμοι πυροσβέστες), αλλά και σε ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών. Όπως αναφέρθηκε, οι πυροσβέστες δεν έχουν δεύτερη στολή και αναγκάζονται να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για να προμηθευτούν τις μάσκες που χρειάζονται.
Από την επίσκεψη στον Έπαρχο του νησιού αναδείχτηκαν οι ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό της Περιφέρειας, αλλά και οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για να υλοποιηθεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον ο Έπαρχος τόνισε ότι όλη η νομοθεσία στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι προβληματική και δεν καλύπτει τις ανάγκες.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ μαζί με το κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής επισκέφθηκαν τα χωριά Ατσική, Άγιος Δημήτριος, Κορνός, Κοντιάς, Τσιμάνδρια, Πορτιανού, όπου συζήτησαν με τους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στις ταβέρνες των χωριών με το λίγο κόσμο παρόλο αυτή την περίοδο η τουριστική κίνηση είναι στο αποκορύφωμά της και ο αριθμός των επισκεπτών στο νησί αυξημένος σε σχέση με πέρυσι όπως αναφέρουν τα στοιχεία του λιμεναρχείου. Όπως είπε ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας, «περιμένουμε πότε θα έχει κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα στην τηλεόραση ή κάποιο πανηγύρι για να έχουμε περισσότερους πελάτες».
Επίσης μίλησαν με φοιτητές και απόφοιτους της πανεπιστημιακής σχολής της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής που λειτουργεί στη Λήμνο, σχετικά με τις προοπτικές που δίνει το πτυχίο της σχολής. Όπως είπαν, οι μοναδικές περιπτώσεις που έχει πιθανότητες κάποιος απόφοιτος να βρει δουλειά στο αντικείμενο της σχολής, είναι να συνεχίσει με μεταπτυχιακό (αν έχει να πληρώσει τα δίδακτρα), ή να ψάξει στο εξωτερικό.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στους εργαζόμενους στους φοιτητές και στους κατοίκους του νησιού και μέσα από συνεντεύξεις που έδωσε σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, είπε ότι το ΚΚΕ θα μεταφέρει τα προβλήματα και τα αιτήματα στη βουλή και θα είναι μπροστά στους όποιους διεκδικητικούς αγώνες γίνονται όπως πάντα, αλλά αυτό δεν φτάνει. Χρειάζεται όλοι να δούμε τη βασική αιτία που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα που είναι ο καπιταλισμός και να δημιουργηθεί και στη Λήμνο η κοινωνική συμμαχία που σε συμπόρευση με το ΚΚΕ θα κατευθύνει τους αγώνες στην ανατροπή του καπιταλισμού και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
{gallery}tassos_limnos_18{/gallery}
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου