ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Επέτειος Μνήμης στην Πλατεία Λήμνου της Μελβούρνης

Επέτειος Μνήμης στην Πλατεία Λήμνου της Μελβούρνης

Μόλις λίγες εβδομάδες απέχουν από τη φετινή εκδήλωση μνήμης στην Πλατεία Λήμνου της Μελβούρνης, που κάθε χρόνο αποτίει φόρο τιμής στους Αυστραλούς στρατιώτες και νοσοκόμες που υπηρέτησαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης, και αναδεικνύει τη σύνδεση της Λήμνου με την ευρύτερη ιστορία των ANZACs.

Υπό τη διοργάνωση της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου – Καλλίπολης, η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 11 Αυγούστου στην πλατεία του προαστίου Albert Park, όπου φιλοξενείται το μνημείο Λήμνου – Καλλίπολης.

 

Όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, η πλατεία μετονομάστηκε σε “πλατεία Λήμνου” πέρυσι, δύο χρόνια αφότου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ιστορικού μνημείου.

Η ημερομηνία όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Χριστίνα Δεσποτέρη, δεν είναι τυχαία.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν το 2015 τιμώντας τη συμπλήρωση εκατονταετίας από την εκστρατεία στην Καλλίπολη, ενώ η εκδήλωση μνήμης διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο ή δεύτερο Σάββατο του μήνα.

“Επιλέξαμε αυτή την ημερομηνία, διότι σηματοδοτεί την άφιξη των νοσοκόμων στη Λήμνο στις 8 Αυγούστου το 1915”, εξηγεί μιλώντας στον “Νέο Κόσμο” η κ. Δεσποτέρη.

Εξάλλου, το χάλκινο μνημείο που δεσπόζει στην πλατεία είναι αφιερωμένο στον ιδιαίτερο ρόλο των Αυστραλών γυναικών νοσοκόμων που υπηρέτησαν στο νησί.

Περίπου 4.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες νοσηλεύθηκαν στη Λήμνο με τη συνδρομή 96 Αυστραλών νοσοκόμων, η παρουσία των οποίων στο νησί άφησε το στίγμα της στη ζωή των ντόπιων.

Το άγαλμα, που φιλοτεχνήθηκε ο διακεκριμένος Αυστραλός γλύπτης Peter Corlett, αναπαριστά τη νοσοκόμα Grace Margaret και έναν Αυστραλό στρατιώτη.

Ο γλύπτης που φιλοτέχνησε το μνημείο, Peter Corlett, πλάι στο έργο του ενόσω βρισκόταν σε ένα από τα τελικά του στάδια. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, που αναπαριστά μία νοσοκόμα που προστατεύει έναν Αυστραλό στρατιώτη, έλαβαν χώρα πριν από τρία χρόνια. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η επέτειος μνήμης που αναδεικνύει τον ρόλο της Λήμνου στην εκστρατεία της Καλλίπολης πραγματοποιείται στον χώρο όπου έχει στηθεί το άγαλμα.

Η δήμαρχος Port Philip κ. Bernadine Voss στην πρώτη επετειακή εκδήλωση μετά τα αποκαλυπτήρια είχε μιλήσει για την καθοριστική υποστήριξη της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης στην ανέγερση του μνημείου, αλλά και για τη σημασία του για την περιοχή και την Αυστραλία. Είχε μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο χώρος φιλοξενίας του αγάλματος στην πλατεία του Albert Park κοντά στα νερά του κόλπου του Port Philip, είναι μια υπενθύμιση ότι πολλοί από τους ANZACs που αναχώρησαν για τη Λήμνο και την Καλλίπολη, έφυγαν από την κοντινή αποβάθρα Princes.

Το πρόγραμμα της φετινής εκδήλωσης περιλαμβάνει επίσημη τελετή κατάθεσης στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση, ενώ την κεντρική ομιλία θα δώσει ο γενικός πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Μελβούρνη, κ. Christopher Colby.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, αναμένεται να αναφερθεί στον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι βρετανικές δυνάμεις κατά την εκστρατεία στην Καλλίπολη, αλλά και στους ευρύτερους δεσμούς με τη Λήμνο που εδραιώθηκαν μέσα από τους χιλιάδες βρετανικής καταγωγής ANZACs που βρέθηκαν στο νησί.

Όπως κάθε χρόνο, στη διοργάνωση θα συμμετέχει η στρατιωτική ορχήστρα του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού, μέλη της Λημνιακής Κοινότητας Βικτώριας και Αυστραλίας, εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου και παροικιακών οργανισμών, όπως επίσης μέλη της ευρύτερης κοινότητας.

Όπως μας λέει η κ. Δεσποτέρη, τα όσα επιτύχει η Επιτροπή από τη σύστασή της δεν θα ήταν άλλωστε δυνατά χωρίς τη θερμή ανταπόκριση της κοινότητας.

“Όλη η προσοχή μας και η κατεύθυνση του έργου μας αφορά στην επικοινωνία με το αυστραλιανό κοινό και τα μέλη της παροικίας για την ανάδειξη της σύνδεσης της Λήμνου με τους ANZACs, που βέβαια εκτείνεται πέρα από την εκστρατεία της Καλλίπολης στον συνολικό ρόλο που διαδραμάτισε το νησί καθόλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”.

Γι’ αυτό και η συμμετοχή του κόσμου στις επετειακές εκδηλώσεις, προσθέτει, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση αυτού του ιστορικού παρελθόντος.

Ο Βρετανός γενικός πρόξενος στη Μελβούρνη, κ. Christopher Colby, θα είναι o κύριος ομιλητής της φετινής εκδήλωσης στην Πλατεία Λήμνου

“Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη σύνδεση, να θυμόμαστε και να αναγνωρίζουμε τις θυσίες που έκαναν αυτοί οι νέοι για να απολαμβάνουμε σήμερα την ελευθερία μας”.

Συνεχίζοντας το έργο της, η Επιτροπή Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης, έχει προγραμματίσει για τον Αύγουστο εκτός από την επετειακή εκδήλωση στην Πλατεία Λήμνου, μια φωτογραφική έκθεση που θα διεξαχθεί στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας μεταξύ 6 και 10 Αυγούστου.

 

Αργότερα μέσα στον χρόνο αναμένεται επίσης η έκδοση βιβλίου του ιστορικού Jim Claven – το οποίο θα παρουσιάζει τους ελληνικούς δεσμούς με τους ANZAC μέσω της αναπαραγωγής για πρώτη φορά πολλών από τις αρχειακές φωτογραφίες της εποχής – αλλά και τα αποκαλυπτήρια μιας τιμητικής πλακέτας στη Λήμνο τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρει το μονοπάτι που χάραξαν οι ANZACs στην Ελλάδα.

“Αναλαμβάνουμε δράσεις για την κοινότητα, κάνουμε εκδηλώσεις και εγχειρήματα που θα μείνουν για καιρό, ώστε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να έχουν την ευκαιρία να τα δουν και να λάβουν μέρος”, καταλήγει η κ. Δεσποτέρη.

Η τρίτη επέτειος των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Λήμνου – Καλλίπολης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Αυγούστου στην Πλατεία Λήμνου, Foote Street, Albert Park, Μελβούρνη, με ώρα έναρξης τις 11 π.μ.

Για να μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τις συνεχιζόμενες δράσεις της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα lemnosgallipolicc.blogspot.com

Πηγή: neoskosmos.com


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Βόρειο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video